Divadlo Ponec uvede premiéru Terezy Lenerové Hradilkové Deadline

Divadlo Ponec uvede premiéru Terezy Lenerové Hradilkové Deadline

Divadlo Ponec uvede premiéru Terezy Lenerové Hradilkové Deadline

Divadlo Ponec uvede v pondělí 8. října 2012 premiéru tanečně-pohybové inscenace Terezy Lenerové Hradilkové. První samostatně režijní počin choreografky se zabývá otázkami časovosti a nekončící návaznosti cílů, kterých se snažíme v životě dosáhnout. Inscenace reaguje na rychlost, se kterou probíháme dnešním světem. Neustále si tvoříme nové a nové deadliny, ale na svůj vlastní deadline se bojíme pomyslet. Co všechno chceme stihnout, než zemřeme? Touha věnovat se tématu inscenace vznikla v době, kdy jsem si uvědomila, že netrávím čas tak, jak bych chtěla, že neustále nestíhám a pouze plním nashromážděné úkoly ze dne na den. I den odpočinku byl jen jakýmsi plněním plánu. Toto pnutí mezi realitou a plánem – tím, jestli vnímám čas takový, jaký je, anebo ho neustále počítám a kalkuluji – mě začalo bavit. A tak přišla touha zjistit, zda si čas zahrává s námi nebo zda si my můžeme zahrávat s ním. Myslím, že se nám podařilo dosáhnout jakési nevšední kvality performingu, kdy nám jde zejména o studii tématu a proniknutí do jeho podstaty,“ říká k inscenaci Deadline autorka choreografie.
Taneční duet v podání Kateřiny Dietzové a Pasi Mäkëleho spojuje intenzitu touhy po ovládnutí času s potřebou podstatu času v našich životech zcela zavrhnout. Kateřina Dietzová studovala tanec a choreografii na Duncan Centre v Praze a na SNDO (School for New Dance Development) v Amsterdamu, kde nyní pracuje hlavně jako tanečnice v projektech pro Giulii Mureddu, Tabeu Martin či Davida Weber-Krebse. Pasi Mäkelä je finský konceptuální umělec, performer, choreograf a hudebník částečně žijící v Praze. Během posledních let se aktivně spolupodílel na mnoha různorodých představeních a hudebních projektech ve Finsku, v Čechách, Německu a Rakousku.
Tereza Lenerová Hradilková (1983) se narodila v Praze. Absolvovala Konzervatoř Duncan Centre a vystudovala obory současný tanec a divadlo (mime theatre) na Theaterschool v Amsterdamu. V roce 2007 se účastnila vzdělávacího programu Deja Donne Company v Itálii. V současné době žije v Praze a věnuje se tanci, výuce tance a choreografii a to jak v Čechách, tak v zahraničí. Jako tanečnice spolupracovala s Fabianem Chylem (DE), Fabricem Ramalingomem (FR), se skupinou NANOHACH, Kateřinou Stupeckou, Andreou Miltnerovou (GB/CZ), Danielou Kurtz, Státní operou Praha, Claudem Brumachonem (FR), Sergem Ambertem (FR) a dalšími. Kromě toho se věnuje práci na vlastních projektech. Její první projekty vznikly ve spolupráci s Einat Ganz, tanečnicí a choreografkou se kterou se potkaly při studiích v Amsterdamu. Společně vytvořily díla: Karenin’s Smile, Sheep by the Road / Ovce u silnice a Proměnná / Variable. S posledním projektem vystupovaly v zahraničí na festivalech jako je Aerowaves Springforward, DanceEunion v Londýně nebo Off Europa Festival Leipziga a v Čechách v rámci festivalu TANEC PRAHA nebo 4+4 dny v Pohybu. Zdroj: Divadlo Ponec

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: