Divadlo Ponec zahájí novou sezónu na břehu Vltavy i v centru Prahy

Divadlo Ponec zahájí novou sezónu na břehu Vltavy i v centru Prahy

Divadlo Ponec zahájí novou sezónu na břehu Vltavy i v centru Prahy

Pro zahájení 13. sezóny připravuje divadlo Ponec vedle slavnostního zahajovacího večera i dva netradiční site-specific projekty. V sobotu 14. září se od 14.30 hod. na náplavce u Rašínova nábřeží uskuteční série krátkých i delších hudebních a tanečních akcí s názvem Klenout | | Prostor. V pondělí 16. září pak od 17 hod. v Pařížské ulici provedou performeři v rámci představení Spaces Translations diváky trasou, na které se odehraje hra s časem. Přímo v divadle Ponec bude sezóna zahájena v pondělí večer představením Kolik váží Vaše touha? taneční skupiny VerTeDance. Netradičně bude uvedeno happeningem evokujícím edinburský Fringe festival, kde bylo toto dílo letos reprizováno celkem jedenadvacetkrát.
Site-specific projekt Klenout | | Prostor, který divadlo Ponec organizuje ve spolupráci s Bajkazylem, proběhne v sobotu 14. září od 14.30 hod. na náplavce u Rašínova nábřeží, přímo u Palackého mostu. 5 tanečníků a 4 hudebníci budou reagovat na život kolem sebe sérií krátkých i delších akcí, hudebních i tanečních, viditelných i neviditelných, jejichž společným jmenovatelem se stane právě prostor náplavky. Uměleckou koordinátorkou akce, jejíž název má naznačit překlenutí vzdálenosti mezi tvůrci, umělci a publikem, je Zdenka Brungot Svíteková. Záměrem je vytvořit přemostění mezi diváky a performery, pohrát si s pomyslnou hranicí mezi realitou a fikcí a diváky vtáhnout do procesu tvorby tak, aby se stali součástí umělecké akce. Performance bude probíhat cca do pěti hodin odpoledne.
Přímo do centra Prahy – do Pařížské ulice – vnese tanec skupina performerů v choreografii Věry Ondrašíkové v pondělí 16. září. Tématem představení Spaces Translations (poprvé performance proběhla v červnu) je spěch jako styl života, v němž má rychlost a efektivita přednost před kvalitou. Svou hru s časem předvedou tanečníci na trase, která začne v 17.00 hod. u hotelu Intercontinental.
Zahájení sezóny přímo v prostorách divadla Ponec bylo svěřeno tanečnímu uskupení VerTeDance, které spolu s kladenskou kapelou ZRNÍ předvede v pondělí 16. září od 20.00 hod. své cenami ověnčené představení Kolik váží Vaše touha?. Tanečnice z VerTeDance, které se před nedávnem vrátily z prestižního festivalu Fringe ve skotském Edinburghu, kde s tímto představením sklízely četné pozitivní ohlasy od kritiky i diváků, přitom pražským divákům rovněž zprostředkují své bláznivé, absurdní i humorné zážitky z tohoto festivalu. V tom jim pomůžou i další členky české delegace do Skotska – Markéta Vacovská ze Spitfire Company a zpěvačka Lenka Dusilová. Společně s VerTeDance předvedou množství drobných intervencí evokujících atmosféru tohoto hektického festivalu, který je plný „letáčkujících“ umělců přetahujících se o diváky. Divadlo Ponec bude tento den divákům přístupné již od 18.00 hod. a – pokud to počasí dovolí – v 19:45 hod. ožije i prostor před divadlem právě ve stylu edinburského festivalu. Zájemci mohou ve foyer divadla rovněž zhlédnout ukázku z připravovaného dokumentu Radima Letovského o české účasti na Fringe. Samotné představení Kolik váží Vaše touha? sklízelo v Edinburghu četné pozitivní ohlasy od kritiky i diváků a jeho autorky a zároveň interpretky si za něj vysloužily od jednoho z kritiků označení „duchovní vnučky Piny Bausch“. Zdroj: divadlo Ponec

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: