Dny Jeruzaléma se letos uskuteční v Praze i v Plzni, nebude chybět tanec

Dny Jeruzaléma se letos uskuteční v Praze i v Plzni, nebude chybět tanec

Dny Jeruzaléma se letos uskuteční v Praze i v Plzni, nebude chybět tanec

Mezinárodní festival Dny Jeruzaléma letos proběhne na dvou místech. V Plzni, která je evropským městem kultury 2015, ve dnech 19. a 20. června, a v Praze od 21. do 23. června. Milovníky tance v programu zaujme koprodukční taneční představení jeruzalémské choreografky Sofie Krantz s českými tanečníky – White Piece, které se odehraje jednou v Plzni a dvakrát v Praze.
Taneční představení s názvem White Piece vznikne spoluprací jeruzalémské choreografky Sofie Krantz s českými tanečníky v průběhu její rezidence červnu 2015 v Plzni. Choreografie jeruzalémské tanečnice tak bude obohacena o energii vycházející z kulturní odlišnosti a tedy i o nový taneční jazyk. Minimalistická taneční performance pro devět tanečníků vychází z kulturních střetů. Jednoduché estetické pojetí představení otvírá prostor pro zásadní morální otázky. Interprety budou Adéla Petáková, Sylva Šáfková, Kateřina Šírková, Radka Štiková, Tereza Indráková, Monika Částková, Adélka Judasová., Jitka Čechová a Alice Minárová.
Sofie Krantz o své choreografické tvorbě říká: „V rámci mé rezidence v Plzni bych se chtěla zabývat českým temperamentem a způsobem uvažování. V našem společném představení bych chtěla poukázat na rozdílné nebo naopak podobné nuance našich kultur. Věřím, že naše společná práce a kreativita přispěje k zkvalitnění a obohacení původní choreografie a vznikne tak nový taneční a vizuální jazyk. Ve svých představeních se obvykle snažím pracovat s informacemi extrahovanými z kultury, módy a umění a těším se, že budu mít příležitost získat novou inspiraci v rámci kultury české.
Všechna vystoupení jsou volně přístupná veřejnosti, nicméně je nutné si bezplatně zarezervovat vstupenky na webu http://daysofjerusalem.com/cs. Termíny jsou 19. 6. v Plzni, DEPO2015, 22. 6. v Praze, Studio ALTA, 23. 6. v Praze Roxy/NoD.

Návštěvníci festivalu mají dále možnost zhlédnout například výstavu volného umění a designu (ID)ENTITA jeruzalémských a plzeňských umělců, která byla připravena pro program v Plzni. Umělci v obou městech byli vybráni na základě demokratické otevřené výzvy vyhlášené konkrétně na jeruzalémské vysoké škole Bezalel Academy of Arts and Design a na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara při Západočeské univerzitě v Plzni. Výstava bude obohacena i o několik workshopů a módní přehlídku za přítomnosti nebo právě v režii čtyř jeruzalémských umělců, kteří do Plzně přijedou. Výstava (ID)ENTITA byla zahájena 3. června a potrvá do 25. června v DEPO2015 v Plzni.
V plánu jsou filmové projekce, přednášky, workshopy, hudební vystoupení, do programu patří i módní přehlídky nebo Jezuralémská kavárna.
Název festivalu Dny Jeruzaléma / Days of Jerusalem vychází z historického názvu města, které je považováno za jedno z nejdůležitějších míst v dějinách lidstva. Jeruzalém byl v průběhu tří tisíciletí nejednou zničen a znovu vybudován. Stále ale zůstával duchovním a kulturním průsečíkem – centrem, které vedlo vývoj společnosti dál. Days of Jerusalem představují Jeruzalém jako otevřený prostor pro mírovou koexistenci různých náboženství, jejich vzájemné poznávání a tolerantní soužití, v němž je místo pro spolupráci Židů i Arabů, stoupence judaismu, křesťanství i islámu.
Dny Jeruzaléma jsou mezinárodním festivalem, který získává v České republice již svou tradici, letos jde již o třetí ročník. Jedná se o festival multižánrový, zaměřený na různé skupiny publika a všechny věkové kategorie, jenž zahrnuje tanec, hudbu, vizuální umění, film, či kulinářské umění. Dny Jeruzaléma jsou apolitickou multikulturní akcí a dávají prostor jeruzalémským tvůrcům rozličných vyznání i národností. Festival by měl posloužit jako platforma pro setkání, diskusi a konfrontaci pestrého spektra uměleckých pohledů a směrů, které se v srdci starobylého kulturního, duchovního a civilizačního centra už po staletí dynamicky rodí. Více na: http://daysofjerusalem.com/cs, https://www.facebook.com/DnyJeruzalema?fref=ts

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: