Dny Jeruzaléma v Praze přinesou i taneční představení včetně světové předpremiéry

Dny Jeruzaléma v Praze přinesou i taneční představení včetně světové předpremiéry

Dny Jeruzaléma v Praze přinesou i taneční představení včetně světové předpremiéry

Dny Jeruzaléma v Praze, které se konají od 13. do 22. června na několika místech v naší metropoli, jsou historicky první ucelenou přehlídkou prezentující v zahraničí tvorbu mladých jeruzalémských umělců v oblasti tance, divadla, hudby, filmu a gastronomie. Taneční a divadelní část programu Dnů Jeruzaléma v Praze se uskuteční v barokním Nostickém paláci na Malé Straně. Ve dnech 13. až 16. 6. od 19 hodin Elad Shechter se svými kolegy z taneční skupiny C.a.t.a.m.o.n. a Sofií Krantz vystoupí se dvěma krátkými představeními – slavným Glitter a Alpha Beta, které bude mít v Praze světovou předpremiéru. Druhá část večera bude patřit Maye Yogel a jejímu sólovému představení Almost a Mensch.
C.a.t.a.m.o.n. Dance Group je prestižní tanečně-divadelní soubor, který vznikl jako reakce na absenci kvalitní taneční scény v Jeruzalémě. Jeho zakladatel, tanečník a choreograf Elad Shechter pracoval v mnoha předních izraelských souborech a působil také v USA a Belgii. Jeho choreografie byly uvedeny v Izraeli, Portugalsku, Itálii, Německu a Číně, kde v roce 2011 získal stříbrnou medaili na International Ballet and Choreography Competition v Pekingu. C.a.t.a.m.o.n. Dance Group čerpá z jedinečnosti Jeruzaléma a velké inspirace, kterou poskytuje svým obyvatelům. Novinka v repertoáru C.a.t.a.m.o.n. Alpha Beta, vycházející z biblické knihy Alpha Beta De Ben Sira, staví na tanečním umění Elada Shechtera a Sofie Krantz.
Představení Sofie Krantz nazvané Glitter je trilogie v tanci, odvážný pokus najít poctivý a jasný fyzický jazyk, který komunikuje prostřednictvím metafor, symbolů a dokonalých geometrických tvarů, jako je „Strom života“ a „Květ života“ – symboly, které se v průběhu dějin objevily v židovské kultuře a v mnoha jiných kulturách.
Tanečnice, choreografka, lektorka a performerka Maya Yogel ve svých vystoupeních ztělesňuje podstatu ženského a mužského elementu. Objevila se v duetech, sólových i sborových dílech po celém světě, v současné době učí divadelní tanec na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Almost a Mensch je kritiky ceněná sólová etuda, která byla poprvé uvedena na Intimidance 2012, jde o součást triptychu zabývajícího se otázkou utrpení. Maya Yogel se nechala inspirovat kubistickým obrazem Guernica Pabla Picassa, který se stal symbolem protiválečného protestu.
Nostický palác se stane dalším dějištěm divadelních představení: 14. a 15. 6. od 20.15 hodin Yael Rasooly vystoupí s multižánrovým vizuálním divadlem, hrou Paper Cut. Yael Rasooly získala několik mezinárodních cen, hostovala na festivalech po celé Evropě, Americe i na Dálném východě. S Paper Cut v současné době absolvuje celosvětové turné, vloni Paper Cut uvedla také na lodi Tajemství bratří Formanů. Ve své práci Yael Rasooly rozvíjí divadelní jazyk prostřednictvím různých forem divadla, umění a hudby. Vypráví příběhy, které se pohybují mezi realitou, fikcí a vzpomínkami. Vedle divadelní práce buduje pěveckou kariéru, a to jak v Izraeli, tak v zahraničí. Její repertoár je rozmanitý, od středověku po klasickou hudbu.
Ve spolupráci s festivalem Tanec Praha se v Divadle Ponec 20. 6. od 20 hodin představí mužské trio The Hill s taneční satirou inspirovanou hebrejskou písní Givat Hatahmoshet, která vypráví o jeruzalémské vojenské základně Ammunition Hill, místě krutých bojů během Šestidenní války, jež se odehrála v roce 1967. Humorné, vitální dílko chce svérázným způsobem reprezentovat povahu izraelského tance. Na The Hill naváže další představení – Two room apartment Niva Sheinfelda a Orena Laora. Intimní mužský duet odehrávající se v „dvoupokojovém bytě“ reflektuje situace v soužití životních a tvůrčích partnerů. Choreografie je remakem stejnojmenného díla Liat Dror & Nir Ben Gal z roku 1987, které coby duet v obsazení muže a ženy uvedl festival Tanec Praha v roce 1991.
Na představení je vstup zdarma kromě představení v Divadle Ponec, kde je cena vstupenek 190 Kč a 290 Kč. Aktuální program Dnů Jeruzaléma v Praze najdete na webu: www.dnyjeruzalemavpraze.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: