Do Prahy míří soubor Shen Yun, jeho činnost doprovází protesty čínské diplomacie

Do Prahy míří soubor Shen Yun, jeho činnost doprovází protesty čínské diplomacie

Do Prahy míří soubor Shen Yun, jeho činnost doprovází protesty čínské diplomacie

Do Prahy a Brna míří soubor Shen Yun Performing Arts s inscenací spojující klasický čínský tanec z různých epoch s hudbou vstřícnější západnímu publiku a velkolepou výpravou. Soubor byl založen jako nezisková společnost v roce 2006 v New Yorku nezávisle na současném čínském režimu. Sám sebe definuje sloganem: „Nejsme Made in China“ (například proto, aby nedocházelo se záměnou s naopak oficiálním Čínským národním cirkusem, který také každý rok pořádá turné s novou show, ale je exportem Číny – v ČR hostoval letos v březnu). Kromě výjevů z čínské historie, kde akcentuje tradice buddhismu, taoismu a konfucianismu, se Shen Yun vyjadřuje i k problémům současným, které jsou ovšem pro oficiální místa velmi ožehavé.
O způsobech, jakými se snaží oficiální čínská diplomacie zasahovat proti vystoupením souboru, informovala v ČR Asociace Falun Gong, mladého nenáboženského duchovního systému, který získal svou současnou tvář a popularitu v 90. letech, v Číně je ovšem tvrdě potlačován. „Na mnoha místech světa se připravovaná vystoupení Shen Yun potýkají se sabotážemi, nátlakem a pomluvami ze strany čínských velvyslanectví a konzulátů. V březnu 2014 zaznamenala média v Bruselu případ, kdy belgická policie po nátlaku čínské ambasády nařídila odstranění billboardu zvoucího na Shen Yun. Reklamní poutač byl totiž umístěn příliš blízko hotelu Sheraton, kde přebýval čínský prezident Si Ťin-pching. Ústředí policie zároveň zaslalo organizátorům představení dopis, ve kterém žádalo stažení či zakrytí všech plakátu Shen Yun po dobu návštěvy čínského prezidenta. Když byl případ medializován, policie od svého požadavku ustoupila,“ uvádí Asociace. Fotografie dokumentující zakrytí plakátu Shen Yun v Bruselu jsou dostupné na internetu: http://geertjedewaegeneer.wordpress.com/2014/03/31/ingepakte-paal/. „Informace o podobném incidentu přinesl počátkem dubna 2014 španělský deník El Mundo: http://www.elmundo.es/cultura/2014/04/06/5341809bca47413b218b4579.html. Zástupci čínského konzulátu vyhrožovali vedení Národního katalánského divadla „zhoršením vztahů mezi Čínou a Španělskem“, pokud zde Shen Yun vystoupí. Když neuspěli, pokoušeli se na divadlo vyvinout nátlak prostřednictvím španělského ministerstva zahraničí. O případu informovalo hned několik velkých španělských médií. Podobné případy se v posledních měsících a letech odehrávají po celém světě.
V současnosti podle našeho zdroje vzniká také nátlak na potenciální sponzory v souvislosti s květnovým vystoupením Shen Yun v Praze. Konkrétní informace nebyly poskytnuty z důvodu ochrany zainteresovaných osob. „Je nám líto, že čínský komunistický režim českým pořadatelům brání v uspořádání představení, které obnovuje tradiční čínskou kulturu. Poklady tradiční čínské kultury a její univerzální morální hodnoty podle nás patří celému lidstvu,“ cituje Asociace zástupce pořadatele Jiřího Pokorného. Vystoupení jsou nicméně naplánovaná a vstupenky v prodeji. V Praze soubor vystoupí ve Státní opeře 3. května, následují představení v Janáčkově divadle v Brně 6. a 7. května. Zdroj: Asociace Falun Gong

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: