Do repertoáru Národního divadla moravskoslezského přibudou v této sezoně dva nové balety

Do repertoáru Národního divadla moravskoslezského přibudou v této sezoně dva nové balety

Do repertoáru Národního divadla moravskoslezského přibudou v této sezoně dva nové balety

Národní divadlo moravskoslezské zahájilo již 97. sezónu, ve které se představí dvě nové baletní premiéry. V listopadu se mohou diváci těšit na balet Chaplin německého choreografa Maria Schrödera a v květnu na Sen noci Svatojánské Yuriho Vámose.
Balet NDM se na novou divadelní sezónu připravuje již několik týdnů. Na baletním sále probíhají zkoušky české premiéry baletu Chaplin, který zavede diváky do méně vzdálené minulosti líčením příběhu legendárního komika v choreografii německého choreografa a šéfa Baletu Lipsko Maria Schrödera. „Hrozně rád dělám balety o lidech. Zajímají mě osobnosti a umělci z minulosti a přítomnosti, kteří reflektují svoji dobu jako například Jim Morrison ve svých písních nebo Charlie Chaplin ve své tvorbě,“ doplňuje Schröder.
„Mužíček s knírkem, buřinkou a hůlkou je známý po celém světě. Ale kdo se vlastně skrývá za touto postavou? Mario Schröder přemýšlel o tomtéž, když tvořil balet Chaplin. Svým vzestupem ke slávě vzbudil Chaplin zájem veřejnosti.  Klaun se stal politickou postavou. Nicméně američtí konzervativci se stavěli k Chaplinovu přesvědčení se značnou nedůvěrou. Pro podezření z podpory komunismu byl nakonec vyhoštěn ze země. Schröderův balet popisuje Chaplinův život ve vztahu k jeho práci a ukazuje umělce, který se skrývá za postavou směšného tuláka a který citlivě pozoruje své okolí. Německý choreograf Mario Schröder svého Chaplina líčí jako fascinující a složitou osobnost plnou protikladů, postihuje Chaplinovu charakteristickou kombinaci dojemně přímé klaunské komiky, soucitu a smyslu pro spravedlnost v nespravedlivém světě. Původně hravá groteska se tak stává výpovědí o základních etických a obecně lidských souvislostech,“ dodávají zástupci baletu NDM. Premiéra baletu se uskuteční 19. listopadu 2015 v Divadle Jiřího Myrona.
Sen noci svatojánské Williama Shakespeara patří k nejoblíbenějším komediím světové literatury. Svou baletní premiéru bude mít v Ostravě 5. května 2016 v Divadle Antonína Dvořáka. „Choreograf Youri Vámos představuje les, hlavní dějiště příběhu, jako neznámou zemi, krajinu nikoho, v níž jsou smazány hranice mezi přírodním a lidským bytím. Mladí muži a ženy se setkávají v nočním lese – netušíce, že se tam stanou obětí kouzel a čar skřítků a čarodějnic. Už brzy se ocitnou ve spleti netušených pocitů. Původní příběh hry Williama Shakespeara představuje Youri Vámos ve své baletní komedii jako souhru i zmatek dvou světů – duchů a lidí. Antiku a imaginární svět fantazie posouvá do současnosti, do světa dnešních mladých lidí a jejich milostných peripetií. Je to příběh kohokoliv z nás,“ uzavírají zástupci baletu NDM.

Zdroj: Národní divadlo moravskoslezské

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: