Dočasná Company uvede svou první inscenaci určenou dětem

Premiérové taneční představení Jak Zojka pomohla Zemi dýchat volně inspirované pohádkovým příběhem Marjane Satrapi Ajdar zve malé diváky na výpravu do zvířecí říše proměněné důsledkem lidské lhostejnosti k nepoznání. Autorka Petra Houšková a choreografka Anna Benháková lákají na poutavé zpracování, originální scénografii i možnost zapojení dětí do děje. Aktuální téma křehké rovnováhy člověka s přírodou určené divákům od 3 let Dočasná Company poprvé zatančí 29. dubna v pražském KD Mlejn.

Zdroj: Vojtěch Brtnický

Zdroj: Vojtěch Brtnický

Příběhová i výrazová rovina inscenace staví na prolínání dvou rozdílných světů. Jeden je plný barev a zvířat, zatímco druhý zabydlela šeď, kouř a továrny. Malá Zojka se s pomocí dětí vydává na cestu do neznáma, za záchranou své Země. „Vycházeli jsme z literární předlohy, která byla volnou inspirací pro práci s dětmi v divadelních a tanečních lekcích. Společně s nimi jsme se zamýšleli nad místem, kde bydlíme, jak se nám v něm žije a co můžeme udělat pro to, aby nám v něm bylo dobře. Snažíme se předat důležité poselství, které musí být srozumitelné a zároveň poskytovat dostatek prostoru pro vlastní fantazii a interpretaci. Je to pro mě velká zodpovědnost,“ přibližuje vznik svého prvního dětského představení tanečnice a autorka konceptu Petra Houšková.

Ke spolupráci oslovila choreografku a zakladatelku Dočasné Company Annu Benhákovou. ,,Pro odvyprávění příběhu i znázornění konkrétních situací využíváme tanec a taneční poetiku ve snaze nesklouznout k prvoplánové pantomimě. Zkoumali jsme dokumenty o zvířatech a snažili se najít jejich typický pohyb, který jsme následně převáděli do taneční stylizace. Důležité pro nás bylo si s pohybem hrát a bavit se. I když se jedná o velmi důležité téma, chtěli jsme, aby byla přítomná nadsázka a humor. První část je více v naší režii, druhá nabízí dětem možnost stát se aktivní součástí příběhu. Interaktivita děti vždycky hodně baví a byla výzvou i pro tanečníky. Je pro nás důležité, aby si děti už od malička uvědomovaly, že prostředí, ve kterém žijí, je odrazem toho, jak se k němu lidé chovají. A že to stejně jako s námi v divadle mohou samy ovlivnit i ve skutečnosti,“ doplňuje. V choreografiích se vedle obou autorek představí tanečníci Tereza Svobodová, Adéla Garabíková, Natálie Matysková, Jakub Sedláček a Karolína Grygarová. Představením diváky provede vypravěč Jakub Vaverka v hudebním doprovodu Jakuba Potočka.

Výtvarného zpracování a kostýmních návrhů se ujala Marjetka Kürner Kalous. Scénografii obohatí také nápadité zpracování kulis džungle a města žáků výtvarného oboru Základní umělecké školy Charlotty Masarykové. Hravou barevnou atmosféru podtrhuje light design Vojtěcha Brtnického.  

Dočasná Company je kolektiv tvůrců z oblasti současného tance a fyzického divadla, který přesahuje do dalších uměleckých stylů, žánrů a forem. Platforma propojuje umělce nejen z oblasti tance a divadla, ale také hudby, fotografie, filmu a výtvarného umění. Aktivně se zapojuje také do pedagogické a lektorské činnosti. 

Inscenace Jak Zojka pomohla Zemi dýchat je druhou premiérou, která vznikla v koprodukci KD Mlejn. Ten dvakrát ročně vyhlašuje otevřenou výzvu pro profesionální umělce a studenty z oboru tance, pohybového divadla, současného cirkusu a činohry. ,,Těší mě velký zájem, který o naše rezidence performeři mají. Dočasná Company společně s TUTOcirk jsou prvními soubory, které novou kapitolu divadelní spolupráce KD Mlejn otevírají. V letošním roce se diváci dočkají ještě dvou koprodukčních premiér, které v pravidelných reprízách zůstanou na repertoáru divadla," doplňuje dramaturgyně divadelního programu Šárka Pavelková.

Zdroj: KD Mlejn

Témata článku

Dočasná Company

KD Mlejn

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: