Dokument ČT „Mistr“ o I. V. Psotovi získal Visegrádskou pečeť

Dokument ČT „Mistr“ o I. V. Psotovi získal Visegrádskou pečeť

Dokument ČT „Mistr“ o I. V. Psotovi získal Visegrádskou pečeť

První místo v kategorii dokument, tedy Visegrádskou pečeť, získal v únoru na 4. ročníku mezinárodní přehlídky televizní tvorby studií ze zemí Visegrádské čtyřky film Mistr režiséra Petra Hajna. Pořad vznikl v Centru divadelní a hudební tvorby brněnského studia České televize v roce 2009, kdy měl i televizní premiéru.
Mistr
je filmový dokument o legendě českého baletu Ivo Váňovi Psotovi. Tento tanečník a choreograf, který mj. působil jako baletní mistr v brněnském Národním divadle, ovlivnil vývoj moderního českého tanečního umění 20. století víc než kdokoli jiný. Mimo jiné stál za světovou premiérou baletu Romeo a Julie v roce 1938 v Brně. Tanečníci a žáci na něj v Brně vzpomínají jako na noblesního, profesionálního a usměvavého šéfa, ale hlavně jako na Mistra. Ivo Váňa Psota (1908 – 1952) zažil za svůj krátký život oslnivou kariéru snad nejmladšího šéfa baletu vůbec. Byl zakladatelem dodnes fungující baletní školy, sólistou a choreografem Les Ballets Russes de Monte-Carlo a Original Ballet Russe, tvůrcem národního brazilského baletu Yara (1946), ale hlavně člověkem, který uvedl ve světové premiéře v Brně v roce 1938 snad nejslavnější balet 20. století  –  Prokofjevova Romea a Julii. Jeho přání vrátit se po válce do Československa se mu nakonec stalo osudným.
V pořadu jsou ukázky z baletů Sylfida, Ples kadetů a Romeo a Julie. Štáb natáčel, mimo jiné, v prostorách tréninkových sálů baletního souboru Národního divadla Brno, v Mahenově divadle, ve Slováckém aeroklubu a v Leteckém muzeu v Kunovicích. Dokument vznikl ve spolupráci s Národním divadlem Brno. Zdroj: Česká televize  

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: