Don Quijote ve Státní opeře

Don Quijote ve Státní opeře

Don Quijote ve Státní opeře

Baletní soubor Státní opery představí v letošní sezoně další titul ze „zlatého fondu“ klasických baletů 19. století, kterým je divácky oblíbený Don Quijote. Premiéra klasické verze Maria Petipy a Alexandra Gorského, v choreografii současného ředitele Taneční konzervatoře hl. m. Prahy Jaroslava Slavického, Kateřiny Slavické a Hany Vláčilové se uskuteční 16. února 2012 v budově Státní opery. Populární baletní titul na motivy jednoho z nejslavnějších španělských románů Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha, s hudbou vídeňského skladatele, dirigenta a houslisty Ludwiga Minkuse, byl poprvé uveden v moskevském Velkém divadle 26. prosince 1869 v choreografii Maria Petipy. V této první, moskevské verzi bylo vedle tanečních čísel pro hlavní pár věnováno hodně prostoru pantomimě a samotný Don Quijote se dostal k výraznější akci jen ve scénách setkání s potulnými komedianty a boje s větrným mlýnem. Sám Petipa dva roky po této premiéře provedl změny ve svém nastudování. Zvýšil především technickou náročnost rolí Kitri a Basila a rozšířil scénu snu. V roce 1900 do Petipovy choreografie významně zasáhl jeho odchovanec, Alexander Gorskij, který především zvýraznil funkci sboru, jehož nově postavená čísla utvořila základ, ze kterého vyrůstají sólové výstupy. Do děje také vložil dvě nové sólové role, Mercedes a Espadu. Gorskij tak poprvé realizoval své pojetí klasického baletu jako tanečního dramatu.
V zahraničí se Don Quijote začal objevovat teprve během druhé poloviny 20. století; zásluhu na tom mají zástupci ruské baletní školy, zvláště špičkoví tanečníci, kteří byli zároveň choreografy. Československá premiéra baletu se uskutečnila v Praze, ve Smetanově divadle, 19. 12. 1986. Inscenaci, která se udržela na repertoáru až do roku 1997, tehdy nastudoval ruský choreograf Boris Bregvadze a ústřední pár Kitri a Basila tančili Miroslava Pešíková a Vlastimil Harapes, druhou premiéru Hana Vláčilová s Janem Kadlecem. V alternacích se dále představili Marta Drottnerová, Jana Kůrová, Michaela Černá a jako nastupující tanečnice také Daria Klimentová jako Kitri a pánové Ján Nemec a Jiří Horák v roli Basila.
Příběh stárnoucího rytíře Dona Quijota, který sní nad četbou starých románů o hrdinských skutcích, a především o lásce ke krásné Dulcinee, se těší divácké oblibě po celém světě. Hlavní dějová linie milostného příběhu o zakázané lásce Kitri a Basila je propojena se snovým a fantaskním světem Dona Quijota, který se vydal hledat, společně se svým věrným Sanchem Panzou, dámu svého rytířského srdce. „Přirovnal bych Dona Quijota k takové „baletní operetě“, v nejlepším slova smyslu, s obrovskými tanečními výkony sólistů i sboru. Diváci se mohou těšit na skutečně brilantní představení s nádechem humoru, vtipu i poezie. Představení, u kterého by si měli vydechnout a užít si krásy tance“, říká Jaroslav Slavický. V představení budou tančit a hrát Milan Boček a Josef Svoboda (Don Quijote), Jurij Kolva a Ricard Hlinka (Sancho Panza), Miho Ogimoto a Alina nanu (Kirtri), Ulvi Azizov a Ondřej Vinklát (Basil), Zuzana Hvízdalová a Phillippine de sevin (Mercedes) nebo Viktor Kocian, Filip Janda a Jurij Slypyč (Espada). Zdroj: SOP

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: