DV8 se poprvé představí v kinech provokativní inscenací John

DV8 se poprvé představí v kinech provokativní inscenací John

DV8 se poprvé představí v kinech provokativní inscenací John

Britské průkopnické taneční divadlo DV8 Physical Theatre se poprvé představí v kinech provokativní inscenací John, která bude živě přenášena v rámci cyklu NT Live 9. prosince 2014. Divadlo v kině tak vybočí ze série činoher a uvede poprvé pohybové divadlo, v němž příběh vyprávějí nejen slova, ale především tanec. Skupina DV8 Physical Theatre se za necelých třicet let své existence stala jedním z nejprovokativnějších a nejzajímavějších uměleckých souborů. „Už léta je fenoménem na evropské taneční a pohybové scéně," potvrzuje umělecká šéfka Tance Praha Yvonna Kreuzmannová.
Novinka John je inspirovaná skutečným osudem propuštěného kriminálníka a drogově závislého. Byl jedním z 50 mužů, které šéf DV8 LLoyd Newson chodil zpovídat na téma jejich postojů k lásce a sexu. Představení uvedou v úterý 9. prosince od 20:45 v přímém přenosu kina Aero v Praze, Scala v Brně, Vesmír v Náchodě a Bio Central v Hradci Králové a je určeno pro starší 16 let. Přímý přenos 80minutového představení začíná netradičně až ve 20.45 h. „DV8 Physical Theatre je už léta fenoménem na evropské taneční a pohybové scéně. Když jsme je poprvé pozvali na TANEC PRAHA v roce 1995 s proslulou inscenací Enter Achilles, šokovali i nadchli naše diváky právě svou odvahou neskrývat problémové postoje uvnitř mužského světa, netajit žádná tabu, dostat se lidem „pod kůži“. Lloyd Newson si vybírá silné individuality, takže i jeho poslední dílo John slibuje mimořádně silný fyzický zážitek zarámovaný neobvyklým osobním příběhem,“ přibližuje Yvonna Kreuzmannová.
Na začátku představení John stál nápad LLoyda Newsona, uměleckého ředitele a zakladatele DV8, vyzpovídat návštěvníky gay sauny, kam muži chodí pro anonymní styk s druhými muži, a zjistit jejich názory na lásku a sex. Nakonec ale jeden z padesátky respondentů Lloyda Newsona natolik, že se rozhodl napsat představení převážně podle jeho pohnutého osudu. Dvaapadesátiletého Johna jen několik týdnů před tím pustili z vězení, k tomu měl za sebou těžké dětství s násilným otcem a drogovou závislost. Jeho příběh letos ožil v podobě tzv. verbatim theatre, kde je každé slovo doprovázeno pohybem vycházejícím z běžných gest a řeči těla. Jeho choreografie je netradiční a neměnná, protože každý pohyb nese význam. Veškerý dialog pochází z rozhovorů se skutečnými lidmi. Režisér a autor díla Newson strávil devět měsíců přípravami a půl roku soubor zkoušel. Neváhal věnovat několik hodin choreografii pohybu obočí. John se poprvé publiku ukázal v srpnu na tanečním festivalu ImPulsTanz ve Vídni, nyní do 13. ledna hostuje na prostřední scéně National Theatre (Lyttelton).
Soubor DV8, oceněný za svou práci více než padesáti cenami, s britským Národním divadlem spolupracuje už počtvrté, naposledy na jeho jevišti uvedl kontroverzní hru o radikálním islámu Can We Talk About This? Tvorba DV8 vyniká právě tím, že s upřímností i občasným svérázným humorem prozkoumává témata, do nichž většinová společnost nechce „šťourat“. Australský rodák Lloyd Newson je sice nositelem Řádu britského impéria, medaile od královny však jeho radikalismus a chuť bořit tabu a divácká očekávání nijak nezmírnila.

Oficiální české stránky NT Live jsou www.ntlive.cz, kde najdete program činoherních přenosů a záznamů, který je také velmi pestrý. Nabízí repertoár z děl např. Toma Stopparda, G. B. Shawa, Johna Steinbecka ad. Držitelem licence na sezonu přímých přenosů britského Národního divadla do České republiky se síť Aerofilms. Zdroj: Aerofilms

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: