Dvě choreografie Fredericka Ashtona v českých kinech

Dvě choreografie Fredericka Ashtona v českých kinech

Dvě choreografie Fredericka Ashtona v českých kinech

Cyklus Balet v kině a Královský balet v Londýně přináší komponovaný baletní večer Rapsodie / Dva holoubci, tedy díla choreografa Fredericka Ashtona. Čeští diváci mohou zhlédnout přímý přenos 26. ledna 2016 v pražském Biu Oko a několika dalších mimopražských kinech po celé ČR – například v Ostravě, Vsetíně, Semilech či Domažlicích.
Hostující baletní mistr Christopher Carr v rámci nového nastudování Dvou holoubků s hudbou André Messagera zhlédl četné dřívější a filmově zdokumentované jevištní realizace velice pečlivě. Studijním přípravám věnoval celý rok. „Snažil jsem se zkombinovat to nejlepší ze všech provedení, která jsem viděl,“ vzpomíná. „Toto úchvatné dílko nebylo na repertoáru Královského opery 30 let, ale neztratilo nic ze své hravosti, humoru i dojemného kouzla,“ doplňuje.
„Tři dekády jsou opravdu dlouhá doba, nicméně Ashtonův opus patří k oněm nemnoha, o jejichž ,zmrtvýchvstání‘ londýnské baletní publikum toužebně a vytrvale prosí před každou novou divadelní sezonou a letos bylo konečně vyslyšeno,“ dodávají organizátoři přenosu.
Rapsodie vznikla v roce 1980 na hudbu Sergeje Rachmaninova a je jednou z Ashtonových posledních choreografií. Byla vytvořena cíleně pro Michaila Baryšnikova a vzdává hold virtuozitě i fyzickým možnostem mužské taneční figury. „Ovšem ani hlavní ženská role nebyla v Ashtonově imaginativním pojetí nijak upozaděna a vyznačuje se ohromující přesností a rychlostí. Nehynoucí souznění mužského a ženského principu, v němž dokonalé baletní umění doslova vrůstá do krásných symfonických tónů a zde především do opojného klavírního sóla, patří k nejoceňovanějším z Ashtonových tvůrčích postupů. Vzpomínka na Mistra bude umocněna i původní výpravou a kostýmy Williama Chappella, které se na jevišti Královské opery objeví poprvé po 10 letech. V přímém přenosu se v Rapsodii představí českým divákům Natalia Osipova a Steven McRae,“ uzavírají organizátoři přenosu.

Kdy a kde:
26. ledna od 20:15 – přímý přenos
Praha – Bio Oko
Semily – kino Jitřenka
Žďár nad Sázavou – kino Vysočina
Ostrava – minikino
Rýmařov – kino
Vsetín – kino Vatra
Domažlice – kino Čakan
Česká Třebová – kino Svět

31. ledna od 15:00 – záznam
Jablonec nad Nisou – kino Radnice

Více informací zde.

Zdroj: Balet v kině

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: