Eva Horáková slaví významné životní jubileum

Dlouholetá sólistka Laterny magiky a současná vedoucí baletního souboru Opery Národního divadla Eva Horáková dnes slaví kulaté narozeniny.

Eva Horáková. Zdroj Národní divadlo.

Eva Horáková. Zdroj Národní divadlo.

Talentovaná, tvárná tanečnice s výrazným a citlivým projevem v klasickém i současném repertoáru je původem z Bratislavy, kde v roce 1988 absolvovala Tanečné Konzervatórium Evy Jaczovej. Čtyři roky byla členkou Slovenského národného divadla a od roku 1992 je členkou Laterny magiky. Jako sólistka zde interpretovala např. Paminu ve Hře na kouzelnou flétnu (1992), Ariadnu v Minotaurovi (1993), roli Penelope a Nausikaé v Odysseovi (1993) či Angeliku v Casanovovi (1995). Za rok 2002 byla nominována na Cenu Thálie za výkon v inscenaci Graffiti (choreografie Petra Zusky Les Bras de Mer). Tančila rovněž náročné party v Hádankách (1996) a Zrcadlovou ženu v Pasti (1999). V letech 2005–2009 zastávala funkci šéfa souboru Laterny magiky.

Kromě Laterny magiky dále hostovala v Pražském komorním baletu (Svatby, Slovanské dvojzpěvy) a divadle F. X. Šaldy v Liberci (Carmen, Peer Gynt). Spolupracovala také se souborem La Compagnie Commun Instant francouzského choreografa Jean-Pierra Aviotta.

Na celostátní baletní soutěži v Praze 1990 získala 1. cenu a v roce 2005 získala cenu Philip Morris Ballet Flower Award pro nejlepšího baletního umělce ČR.

Za celou redakci Tanečních aktualit přejeme paní Evě Horákové vše nejlepší a hodně elánu do dalších let.

Čtenáři se již brzy mohou těšit na rozhovor s jubilantkou.

Zdroj:
Národní divadlo
Holeňová, Jana (ed.). Český taneční slovník: tanec, balet, pantomima. Praha: Divadelní ústav, 2001, s. 103.

Témata článku

Eva Horáková

Laterna magikaPražský komorní balet

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: