Evropské hlavní město kultury 2015 v Plzni končí, některé akce ale pokračují

Evropské hlavní město kultury 2015 v Plzni končí, některé akce ale pokračují

Evropské hlavní město kultury 2015 v Plzni končí, některé akce ale pokračují

Dne 12. prosince 2015 se oficiálně završí program projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury, který trval jedenáct měsíců a i s přípravami celkem zhruba sedm let. Řada akcí a aktivit ale v rámci dlouhodobé udržitelnosti, která byla jedním z důležitých kritérií, pokračuje: především kreativní zóna DEPO2015 s výstavními prostorami, otevřenou dílnou Makerspace či sdílenými kancelářemi. Dále pokračují akce Festival světla, Evropský den sousedů, Týdny západočeského baroka, Bavorské kulturní dny, DEPO Street Food Market, projekt dobrovolnického Klubu strážných andělů či projekt Skryté město se sousedskými procházkami a mobilní aplikací pro návštěvníky města.
Do konce projektu v prosinci čeká návštěvníky vystoupení českého souboru nového cirkusu Cirk La Putyka či předpremiéra divadelního představení Odtržení souboru Farma v jeskyni ve dnech 16. a 17. prosince. Od 7. do 12. prosince pak proběhne symbolické rozloučení s titulem evropské kulturní metropole. „Poděkujeme Plzeňanům, návštěvníkům i partnerům za pozornost a podporu a společně si připomeneme zážitky z celého roku. Nechystáme žádné opulentní oslavy, ale týden plný různorodých akcí,” popisuje programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko.
„Máme za sebou důležitý rok, kdy se Plzeň stala vyhledávaným místem na kulturní mapě Evropy. Plzeň navštívili nejrůznější umělci čeští i zahraniční, program byl zasvěcen také slavným plzeňským rodákům a tvůrcům, ať už to byl Jiří Trnka, Gottfried Lindauer či Ladislav Sutnar, kteří se tak pomyslně vrátili zpět do svého města. Pro veřejnost se otevřel skutečný plzeňský poklad – interiéry Adolfa Loose. Mimořádně bohatý program se nyní uzavírá, ale já věřím, že leckterý projekt z tohoto programu bude pokračovat i nadále a stane se trvalou součástí plzeňské kulturní nabídky,“ hodnotí Martin Baxa, 1. náměstek primátora pro oblast kultury, cestovního ruchu, památkové péče a projektu Plzeň 2015.
„Podle předběžných výsledků po třetím čtvrtletí celková návštěvnost našich akcí významně přesáhne jeden milion návštěvníků, což se již nyní pozitivně odrazilo na tržbách plzeňských hotelů, restaurací a dalších poskytovatelů služeb,“ uvádí ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Suchánek.
To, co nyní prožívám, je pro mě odměna. Cítím, že se zvýšil počet lidí, kteří se o svět začali zajímat nejen díky sezoně nového cirkusu, ale i díky projektům, které vystoupily směrem k nim, které šly kousek dál za hranici standardních prostor, že se podařilo nastavit evropskou i světovou úroveň. Podařilo se také ukázat věci, které lidé neznali, zariskovat, ukázat, že svět umění není jen toto a toto, ale že je mnohem pestřejší a že stojí se do tohoto světa vracet,” uzavírá umělecký šéf Petr Forman.

Zdroj: ArtsMarketing.CZ

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: