Experimentální prostor NoD uvede během dubna a května tři mimořádné zahraniční projekty

Experimentální prostor NoD uvede během dubna a května tři mimořádné zahraniční projekty

Experimentální prostor NoD uvede během dubna a května tři mimořádné zahraniční projekty

Pražský Experimentální prostor NoD není jen divadelní prostor pro prezentaci českých divadelních a jiných multižánrových uměleckých projektů, ale každoročně se snaží svou divadelní dramaturgii Teatro NoD rozšířit o několik profesionálních a kvalitních zahraničních představení. V průběhu dubna a května se v NoD představí tři výjimečné mezinárodní projekty: 16. dubna přijede francouzský choreograf a tanečník Serge Ambert společně s hudebníkem Arnaudem Méthivierem, kteří přivezou svůj společný projekt Šepoty těl. Na sklonku měsíce – 28. a 29. dubna se uskuteční dlouho plánovaná premiéra projektu With Unarmed Forces (The Other) souborů Teatr Novogo Fronta a izraelského Clipa Theater. Trojici mezinárodních představení uzavře 13. května česko-španělský projekt Nikoly Križkové a Amadora Artigy Artemis v zrcadle.
Mezinárodní projekty do Prahy přijíždějí na pozvání šéfdramaturga prostoru NoD Adama Halaše. Dodat Experimentálnímu prostoru NoD i jeho dramaturgii mezinárodní rozměr je dlouhodobou ambicí: „Serge Ambert a Teatr Novogo Fronta nejsou v našem programu poprvé. Teatr Novogo Fronta u nás dlouhodobě své projekty představuje a jsme rádi, že tomu tak je, neboť se jedná o světově uznávaný soubor fyzického divadla, který má svůj vlastní, jasný a rozpoznatelný divadelní jazyk. Tvorbu Serge Amberta dlouhodobě sleduji; jeho choreografie jsou na první pohled střízlivé, ale obsahově velmi bohaté a plné emocí, které Serge umí předat svým divákům, což ho dělá výjimečným. Třetí projekt Artemis v zrcadle bude u nás mít českou premiéru. Jedná se o vynikající, formálně i obsahově vybroušené taneční sólo, které do našeho prostoru dokonale zapadá.
První z projektů – Šepoty těl – se divákům NoD představí už 16. dubnaŠepoty těl je hudebně-tanečně-divadelní představení dvou výrazných uměleckých osobností - tanečníka Serge Amberta a akordeonisty Arnauda Méthiviera. Je to putování dvou umělců, kteří se setkávají v improvizaci plné citu a emocí a s jedinečností každého provedení. Představení je hudební a taneční cestou, na níž jsou tělo a zvuk v neustálém dialogu, který si pohrává s dechem lidským i tím akordeonovým.
Spolupráce souborů Teatr Novogo Fronta s izraelským vizuálním divadlem Clipa Theater vzniká ke dvacátému výročí existence Teatru Novogo Fronta. Jejich společné představení With Unarmed Forces (The Other) vzniká pod režijní taktovkou Idit Herman. Námět vznikl během návštěvy Teatr Novogo Fronta v Clipa Theater, během vyostřeného konfliktu mezi Izraelem a Gazou v listopadu 2012, kdy se Tel Aviv ocitl pod raketovým útokem. Výsledkem spolupráce, která se v březnu přenesla do Prahy, bude fyzické divadlo o hloubce lidské nenávisti, o touze válčit a ne milovat. V prostoru NoD se uskuteční světová premiéra projektu, a to ve dnech 28. a 29. dubna.
Artemis v zrcadle je prvním sólovým představením české tanečnice a choreografky Nikoly Križkové, které vzniklo ve spolupráci s divadelním hercem a režisérem Amadorem Artigou v rámci nově vzniklé divadelní společnosti Imaginární periferie. Jak Nikola Križková, tak Amador Artiga jsou členy světově proslulého souboru Phillipa Gentyho. Tento bezpochyby ambiciózní projekt je divadelně-tanečním holdem ženě, plodnosti, přirozenosti a svobodě, jež jsou v kontrastu k civilizačním návykům a uměle vypěstovaným vlastnostem současného světa. V Experimentálním prostoru NoD se 13. května uskuteční česká premiéra tohoto projektu, který do své dramaturgie zařadila i Nová síť, organizátor festivalu Malá inventura. Vstupenky na všechna představení jsou již k zakoupení v síti Ticketportal, prostřednictvím služby SMS Ticket nebo na pokladně v NoD každý všední den od 16 do 20 hodin. Zdroj: NoD

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: