Fantom opery se vrací na scénu Státní opery

Fantom opery se vrací na scénu Státní opery

Fantom opery se vrací na scénu Státní opery

Balet Fantom opery v choreografii Libora Vaculíka bude mít obnovenou premiéru 13. října 2011 ve Státní opeře Praha. Hudbu k romantické love story složil Petr Malásek. „Byla to velká výzva vytvořit hudbu k tomuto baletu, která se, doufám, podařila. Věřím, že veškeré úsilí, které baletní soubor Státní opery do obnovené premiéry vkládá, se zúročí,“ říká skladatel.
Představení bude dirigovat stejně jako při premiéře v roce 2008 dirigent Pavel Šnajdr. Autorem výpravné scény, které dominují malované kulisy, je scénograf Martin Černý. Spolu s kostýmní výtvarnicí Ľudmilou Várossovou vytvořili scénu a kostýmy již pro Labutí jezero.
Námětem pro balet se stal román Fantom opery Gastona Lerouxe. „Kniha má nosný děj, který se dá převést do taneční formy. Zároveň mi přišlo zajímavé inscenovat příběh ze zákulisí operního domu právě ve Státní opeře. Lákalo mě právě to, že Fantom je pohádka a umožňuje pracovat s fantaskními motivy a dramatickými zvraty. Divák by se neměl ani chvilku nudit,“ uvedl choreograf a režisér inscenace Libor Vaculík.
Příběh diváka zavádí do baletního světa, kdy tajemný Fantom zasahuje ze svých katakomb do příprav baletu Giselle v pařížské Opeře. Zkušená primabalerína Charlotta se při zkoušce zraní a vedení souboru nezbývá, než nabídnout její roli mladičké baletce Christině. Ta nabídku přijímá a její výkon nadchne nejen diváky a hraběte Raoula de Chagny, ale především Fantoma, který je ochoten udělat pro svou lásku Christine cokoliv. Nespoutané vášně, žárlivost a spalující plamen lásky přivedou v dramatickém finále všechny tři hrdiny do bodu, odkud není návratu.
Roli Christiny Daaé ztvární Zuzana Hvízdalová, tajemného Fantoma Richard Hlinka. Raoula de Chagny zatančí Martin Gebauer, komickou roli Charlotty Iva Zahradníková. Oba představitelé hlavních rolí se na premiéru těší a vzájemnou spolupráci si pochvalují. „Sice většinou tančím s vyššími tanečníky, než je Richard, ale tento balet je neoklasický, a důležitější je, že Richard je skvělý partner a tančí se mi s ním výborně,“ komentuje Zuzana Hvízdalová.
Balet Fantom opery s filmovou muzikou a výpravnou scénou je určen pro zpestření repertoáru Státní opery a bude uveden pouze ve čtyřech reprízách. -lt- Foto: Irena Vodáková

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: