FARMA V JESKYNI zahajuje prestižní festival v Rumunsku

Prestižní rumunský festival činoherního divadla – FEST-FDR letos zahájí 5. května Farma v jeskyni. I v minulých letech se tento festival snažil získat co možná nejzajímavější zahraničí projekty a vybudovat tak v Temešváru tradici „mezinárodního“ festivalu. Úlohou hostů je vždy poukázat na divadelní progres a současné trendy. I proto již na festivale vystoupili např. zástupci tzv. devised theatre – němečtí Gob Squad či např. ceněný americký performer Nick Mancusco. Farma rozechvěje budovu Národního divadla Temešváru svým představením DIVADLO / THE THEATRE, tedy: „Hrou na herce a diváky. Hrou, které se nemůžeme nezúčastnit. Černou mší porušující hranice mezi těmi, co se dívají a těmi, co se dávají. Tanečními kroky brazilských otroků. Hledáním lidské svobody uvnitř společenského systému.
Studio Farma v jeskyni založil roku 2001 při přípravách projektu Lorca v Praze Viliam Dočolomanský a pro název svého souboru použil doslovný překlad arabského slova daimuz, kterým byl pojmenován právě statek Federica Garcíi Lorcy. Tento mladý režisér úspěšně reprezentuje české divadlo ve světě a se svými kolegy získává jedno profesní ocenění za druhým. Důkazem je dlouhý seznam renomovaných scén a zavedených festivalů, kam byla Farma v jeskyni pozvána, ale především ocenění, jež toto divadelní studio během posledních několika let posbíralo. Můžeme mezi nimi najít hlavní Cenu Alfréda Radoka stejně jako ocenění z divadelního festivalu Edinburgh Fringe 2006, Total Theatre Award (cena předního britského časopisu Total Theatre Magazine), A Fringe First Award (cena skotského deníku The Scotsman a Fringe Society) nebo cena britského deníku The Herald – A Herald Angel Award, Cena týdeníku Respekt pro inscenaci Čekárna za nejsilnější taneční dílo.
Stejný projekt získal na 15. Festivalu Malých scén v chorvatské Rijece Cenu Veljka Maričiće za nejlepší představení. K posledním oceněním patří The Grand Prix Golden Laurel Wreath Award za nejlepší představení Festivalu MESS v Sarajevu pro představení SCLAVI / Emigrantova píseň. Viliam Dočolomanský převzal letos na jaře významnou divadelní cenu, Evropskou cenu nové divadelní reality. Při té příležitosti bylo v Petrohradu provedeno právě představení Divadlo.

Odkazy: festival: http://en.tntimisoara.com/category/fest-fdr/2012/, soubor: www.infarma.info, http://www.facebook.com/farmavjeskyni

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: