Festival 4+4 dny v pohybu oslaví plnoletost s indickým současným tancem a řadou českých premiér

Festival 4+4 dny v pohybu oslaví plnoletost s indickým současným tancem a řadou českých premiér

Festival 4+4 dny v pohybu oslaví plnoletost s indickým současným tancem a řadou českých premiér

Festival současného umění 4+4 dny v pohybu, který proběhne od 11. do 19. října na mnoha místech v Praze, letos oslaví osmnácté narozeniny. „Program ozdobí řada pozoruhodných divadelních inscenací a choreografií ze zahraničí, které nabídnou jak reflexi aktuálních společenských témat, tak i uvolnění a humor,“ říká dramaturg Pavel Štorek. Unikátem se stane vůbec první hostování indického souboru Attakkalari Centre for Movement Arts se současným tanečním představením AadhaaraChakra: A Dancelogue. Z Francie a Rakouska přijede do Prahy uskupení Superamas s projektem Theatre, kde se potkávají renesanční malíři s 3D technologií 21. století. Z Belgie dorazí divadlo Campo s intimním tanečním duetem muže a dítěte. Dokumentární představení o rebélii mládeže v současném Řecku přiveze oceňovaný italský soubor Motus. „Kromě zahraničních hostů se letos těšte na záplavu tuzemských premiér,“ doplňuje Pavel Štorek. Divadlo VOSTO5, Secondhand Women, 420PEOPLE, VerTeDance, Žan Loose nebo Lucia Kašiarová s Vandou Hybnerovou – ti všichni uvedou premiéry svých nových představení právě v rámci festivalu 4+4 dny v pohybu. Diváci se také mohou těšit na další inovativní a často provokující umělecké projekty – výstavy, diskuse, site-specific projekty či projekce. Zahrají například Please The Trees se sborem Elpida nebo Theo Hakola. Dějištěm festivalu se stanou Divadlo Archa, Nová scéna Národního divadla, ORCO – Bubenská 1, divadlo Alfred ve dvoře, Baráčnická rychta, Studio Alta a další méně tradiční prostory. Více informací na www.ctyridny.cz
Unikátní událostí bude první festivalové hostování indického souboru – Attakkalari Centre for Movement Arts představí inscenaci AadhaaraChakra: A Dancelogue. „Jde o jedno z neprogresivnějších tanečních divadel v Indii. Nabídne originální taneční zvukovou a filmovou exkurzi do imaginárního světa indických vesnic, tržišť i rušných městských ulic,“ uvádí Pavel Štorek. Choreografie Victor v produkci známého belgického divadla Campo je první uměleckou spoluprací výjimečných umělců Jana Martense a Petera Seynaeve. „Jde o intimní taneční duet muže a dítěte. Jeden má za sebou dlouhou cestu, ten druhý touží být dospělý, jak nejrychleji to jen jde. Křehká hra svalů i silová hra nerovných možností. Malý příběh o velkém a čestném, silném a nevinném, ale především o touze po blízkosti,“ popisuje Pavel Štorek.
Superamas je mezinárodní soubor, který od svého vzniku v roce 1999 cestuje po celém světě s originálními projekty, ve kterých kombinuje autorský film, choreografie, divadlo, soap operu a živou hudbu. V nejnovějším projektu Theatre se tentokrát zaměřili na pomyslnou křižovatku výtvarné perspektivy renesančních malířů a průkopníku 3D technologie ve 21. století. „Autentické a fiktivní příběhy v imaginárním světě a prolínání skutečností s virtuální realitou je návratem a komediální reflexí „arabsko – západního“ vnímání světa,“ doplňuje Štorek.
Dokumentární divadelní představení Alexis, Greek Tragedy v podání slavného italského souboru Motus chce diváky utvrdit v tom, že i divadlo funguje jako lakmusový papírek společnosti, a to jak formou politické angažovanosti, tak poetické obrazotvornosti. Alexis, Greek Tragedy ukazuje na základě novodobé Antigony tragické obrazy a rebelii mládeže v současném Řecku. Soubor Motus získal po celém světě řadu prestižních ocenění a Asociace divadelních kritiku státu Quebec ocenila inscenaci Alexis, Greek Tragedy, jako nejlepší zahraniční inscenaci sezóny 2011/12.
Videoupoutávky:
Superamas – Theatre, trailer: http://www.youtube.com/watch?v=G-rQ6FMkCAk Attakkalari Centre for Movement Arts - AadhaaraChakra: A Dancelogue, trailer: http://www.youtube.com/watch?v=v6FmIqsgaP0 Motus - Alexis, Greek Tragedy, trailer: http://vimeo.com/23588103#at=0

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: