Festival 4+4 dny v pohybu přechází do druhé poloviny

Festival 4+4 dny v pohybu přechází do druhé poloviny

Festival 4+4 dny v pohybu přechází do druhé poloviny

I druhá polovina 17. ročníku mezinárodního festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu, který trvá do 3. listopadu na mnoha pražských místech, nabídne nabitý program. Kromě výstavy Would you like to play another game? v budově bývalého Casina to bude například 31. října ve 20.30 pražská premiéra filmu Hra pozpátku, který konceptuální umělec Ján Mančuška (1972—2011) natočil jako dílo inspirované jeho posledním divadelním projektem, uvedeným s velkým ohlasem v pražském Divadle Archa a v divadle Hau2 v Berlíně v roce 2010. Jeho principem je, že pracuje se dvěma směry děje – vypravěč líčí děj v lineárním sledu, tanečníci na pódiu jej předvádějí ale pozpátku.
Zajímavý zážitek nabídne 1. a 2. listopadu koncertní performance maďarského souboru HOPPart – diváci se vydají do ulic v okolí bývalého Casina se sluchátky na uších. V nich uslyší živý zpěv popových hitů v podání členů souboru. Díky tomu se tak město stane samotným jevištěm a dějištěm celého muzikálu.
V druhé polovině festivalu také bude pokračovat nabídka tanečních a divadelních představení: newyorská multimediální umělkyně Annie Dorsen vytvořila v představení Hello Hi There, které bude uvedeno 31. října v Divadle Archa, dialog mezi dvěma speciálně vyvinutými „chatboxy“: každý večer hrají tyto počítačové programy navržené pro mimickou konverzaci naživo nový text, jako kdyby to byla improvizace. Díky tomu mohou diváci sledovat, jaký myšlenkový svět vznikne, když se dva počítače začnou bavit o lidské povaze.
Vůbec poprvé do České republiky přijede slavný izraelský soubor Niv Sheinfeld & Oren Laor, který v dokonalé choreografii Ship of Fools rekonstruuje absurditu izraelské reality. V divácích dokáže vyvolat mrazivé nepříjemné pocity vleklého konfliktu na Blízkém východě. Zároveň je ale pobaví alegorií jevištního zpracování. Představení bude k vidění 1. a 2. listopadu v NoD Roxy.
Vysavač, dvě lehátka, několik nástrojů a fotbalové, tenisové a volejbalové míče - to jsou hlavní rekvizity představení Cheval, které francouzský video umělec a performer Antoine Defoort s krajanem Julienem Fournetem při svých bláznivých dobrodružstvích používá zvláštním způsobem – kytary fungují jako tenisové rakety, na zobcové flétny se hraje nosem…
Speciální multimediální koncert pro Casino společně na 2. listopadu připravují WWW a jednotka SPAM (Vladimir 518, David Vrbík) s tanečnicí a choreografkou Petrou Hauerovou. Celý festival zakončí 3. listopadu intervence souboru Farma v jeskyni vytvořená opět zvlášť pro prostor bývalého Casina.
Více informací o programu i vstupenkách na www.ctyridny.cz. Trailery:
HoppArt: http://www.youtube.com/watch?v=lkN21leK0Lg
Annie Dorsen - Hello Hi There: http://www.youtube.com/watch?v=3PiwEQQNnBk
Antoine Defoort & Julien Fournet: http://vimeo.com/33273838
Niv Sheinfeld & Oren Laor - The Ship of Fools: http://www.youtube.com/watch?v=IfW37CCG35g Zdroj: 4 + 4 dny v pohybu

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: