Festival Botana Mexicana v prostoru NoD představí taneční a pohybové divadlo ze současného Mexika

Pražský prostor NoD hostí ve dnech 6. až 8. června přehlídku Botana Mexicana, která uvádí výběr představení, performancí, audiovizuálních instalací i kulinářských lahůdek, které reprezentují současnou mexickou společnost a kulturu. Festival Botana Mexicana je v Praze organizován Exchange Committee CZ - MEX a jeho akce budou probíhat vedle prostoru NoD na dalších místech Prahy od 2. do 24. června. Teatro NoD představí tři výrazné mexické umělce: Olgu Gutiérrez, Alonsa Alarcóna a Zuadd Atalu a uvede jejich tři projekty balancující na pomezí audiovizuální performance a pohybového a tanečního divadla, které se vyjadřují ke stavu mexické společnosti i vládnoucího systému.
Představení uváděná v Teatru NoD diváky seznámí s tím, jak sami Mexičané vnímají současné problémy své země. Jakým způsobem se vyrovnávají s masově rozšířenými obavami, zneužíváním moci, beztrestností a beznadějí do budoucna? Jak můžeme zachovat pro příští generace bohaté kulturní dědictví pod tlakem kultu médií? Olga Gutiérrez se pokouší zabránit úzkosti z budoucnosti skrze pozorování čistě současného momentu ve své taneční performanci s občansko-aktivistickým podtextem We Are Here /Jsme tady/, jež je na programu 6. června.
Zuadd Atala zachraňuje svojí identitu z hrobu masivní sebediskriminace ve své taneční performanci If I will only live once, I want to be blonde /Pokud mám žít jen jednou, chci být blond/, kterou ve světové premiéře uvede 8. června v Teatru NoD. Umělec Alonso Alarcón čerpá sílu z kulturního dědictví, aby mohl čelit individuálním problémům současnosti, ve svém tanečním představení doplněném živou hudbou Firefly Glass /Sklo světlušek/, které si v Teatru NoD také odbude svou světovou premiéru 7. června.
Doplňkem k těmto uměleckým lahůdkám budou i lahůdky kulinářské, které budou návštěvníci festivalu Botana Mexicana ochutnat po každém z představení společně s dávkou uměleckých videí, která budou promítána ve foyer Teatra NoD. „S festivalem Botana Mexicana spolupracujeme, protože nás nejen zaujal aktivistický rozměr všech prezentovaných projektů. Mexiko reprezentované tímto festivalem je země dynamická, plná tvůrčích lidí, kteří se zajímají o stav společnosti a o dění kolem sebe a zároveň se umí radovat ze života a z toho, co všechno nabízí,” vysvětluje šéfdramaturg prostoru Adam Halaš.
Vstupenky na představení festivalu Botana Mexicana v Teatru NoD v ceně 200 Kč a 150 Kč pro studenty jsou v předprodeji v síti Ticketportal nebo ke koupi prostřednictvím služby SMS Ticket. K zakoupení je i permanentka na všechna tři představení za zvýhodněnou cenu 450 Kč, která je k objednání na e-mailové adrese prnod@roxy.cz.
Více: www.nod.roxy.cz a www.botanamexicana.cz Zdroj: NoD

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: