Festival Cirkopolis zahájí dnes v Paláci Akropolis francouzští žongléři, držitelé ceny Neunes Talents Cirque Europe

Festival Cirkopolis zahájí dnes v Paláci Akropolis francouzští žongléři, držitelé ceny Neunes Talents Cirque Europe

Festival Cirkopolis zahájí dnes v Paláci Akropolis francouzští žongléři, držitelé ceny Neunes Talents Cirque Europe

Po loňském prvním ročníku proběhne od 15. do 21. února 2015 v pražském Paláci Akropolis a divadle Ponec druhé pokračování festivalu nového cirkusu Cirkopolis. Program, který se tentokrát zaměří na současnou francouzskou novocirkusovou tvorbu, začne v neděli 15. února v Paláci Akropolis představením z tvůrčí dílny souboru DeFracto s názvem Flaque, které kombinuje brilantní žonglérské řemeslo s pohybovým uměním. „Flaque je jedno z nejzajímavějších žonglérských představení, které je k vidění v Evropě. Vychází z jednoduchého konceptu hry, žongléři diváka, ale i sami sebe, neustále překvapují, rádi hrají v rozličných prostředích od industriálních prostor, kostelů až po kluby a divadelní sály. Performeři jsou navíc laureáty prestižní ceny Neunes Talents Cirque Europe,“ komentuje dramaturgyně festivalu Šárka Maršíková. Festival nabídne hned dvě večerní uvedení a jedno pro školy s diskusí.
16. –18. února v divadle Ponec naváže projekt Oktobre, který spojuje prvky nové magie s hereckými a akrobatickými výkony kouzelníka Yanna Frische. Ten v roce 2012 vyhrál prestižní mezinárodní soutěž World Champion of Magic. Oktobre nabízí poetiku a atmosféru noirových filmů v podání trojice herců a akrobatů: Yann– světový šampion v nové magii, Eva – hrazdařka s argentinským temperamentem a Jonathan – pozemní akrobat, který snad nemá pevné kosti. „Na jevišti se odehrávají situace, které popírají zákony fyziky, ať už v neuvěřitelném sóle Evy Ordoněz na hrazdě nebo v brilantních kouzelnických tricích Yanna Frische,“ dodává Šárka Maršíková.
Další francouzský soubor Sacékripa uvede 18. a 19. února opět v Paláci Akropolis intimní představení Etienna Manceau VU, které se pohybuje na pomezí hry s objekty, miniaturou, cirkusem a nedobrovolným klaunstvím. „Etienne nechává až voyeursky nahlédnout diváky do svého nitra. Představení VU je v dramaturgii nejdále od klasického vnímání nového cirkusu. Etienne staví na manipulaci s objekty až loutkohře a na svém herectví, hraje s těsnou blízkostí diváků.
Festival zakončí 21. února jednorázové představení Cirkopolis vol 3 v režii francouzského režiséra a pedagoga Florenta Bergala a několika evropských novocirkusových performerů. Zkoušet se bude pouze jeden týden a představení se odehraje jednou právě jen v rámci festivalu Cirkopolis.
Program festivalu obohatí i série workshopů a seminářů, nabídne také mezinárodní setkání profesionálů s tématem příhraniční spolupráce ve Střední Evropě. Festival také poprvé vyráží do regionů, a to do Jihlavy a do Olomouce, kde se odehraje představení Flaque souboru DeFracto. „Věříme, že program v regionech v dalších letech rozšíříme a budeme těmto jedinečným uskupením organizovat turné po celé České republice, to je jedním z hlavních cílů festivalu pro příští léta,“ doplňuje Maršíková. Celkový program a veškeré informace najdou zájemci na webových stránkách www.cirkopolis.cz.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: