Festival Dance Brno 100 uvede taneční inscenace ze střední a východní Evropy

Festival Dance Brno 100 uvede taneční inscenace ze střední a východní Evropy

Festival Dance Brno 100 uvede taneční inscenace ze střední a východní Evropy

Festival Dance Brno 100 úzce navazuje na tradici dvaceti pěti ročníků festivalu Tanec Brno. Balet Národního divadla Brno zahájil festival premiérou inscenace Amadeus MozArt v divadle Reduta dne 24. května 2018. Ta byla výzvou pro mladé tvůrce, choreografie pro tento komponovaný večer připravil sólista Baletu NdB Uladzimir Ivanou, členka souboru Baletu NdB Carolina Isach a bývalý demisólista Baletu NdB Dan Datcu. Druhým místem, kde bude festival probíhat, je další scéna Národního divadla Brno – Mahenovo divadlo. Tam se představí Balet Národní opery Lvov se dvěma jednoaktovými balety Šeherezáda a Carmen Suite. Ostatní soubory pak vystoupí na brněnském výstavišti v pavilonu F, kde bude vystavěno jeviště s hledištěm pro 750 osob. Od soboty 26. května do soboty 16. června 2018 tam zatančí 8 národních baletů ze střední a východní Evropy.

Balet Slovenského národního divadla přiveze 29. května 2018 na brněnské výstaviště nedávnou premiéru současného baletu Slovenské tance − Životy svetiel z dílny mladé slovenské choreografky Natálie Horečné na hudbu slovenského skladatele a hudebníka žijícího v New Yorku Petra Breinera. „Z jedinečné směsi vážné hudby, jazzu, folklóru a improvizace, plné barevných kontrastů, energie, neobvyklé instrumentace a humoru vznikla inscenace s moderním rukopisem evropské choreografky, která přinesla hudbě nový dynamický taneční rozměr,“ dodávají organizátoři festivalu.
O dva dny později vystoupí na výstavišti Balet Národního divadla Bělehrad s tituly Women In D Minor a The Long Christmas Dinner. Balet Women in D Minor je prostoupen obdivem k Bachovu géniovi. Tragický příběh o neexistujícím ženském přátelství je záminkou pro rozvinutí multifigurálních kompozic a dojímavých duetů. V příběhu pro 16 hrdinek, který v závěrečné části připomíná biblickou tragédii, jsou ženské party tančeny muži. The Long Christmas Dinner je příběh, který zobrazuje devadesát let života rodiny Bayardů, kde roky míjí skrze řetězec vánočních večeří. Autorem obou děl je Radu Poklitaru.
Vídeňský státní balet uveden 3. června na výstavišti balet Popelka. V choreografii Thierryho Malandaina na hudbu Sergeje Prokofjeva se příběh Popelky přeměňuje v úvahu o kariéře taneční hvězdy. Pouť k vrcholu je totiž namáhavá, pochybná a vede k úspěchu pouze cestou lemovanou nepřízní, bolestí a nadějí. Tragické, komické a symbolické obrazy tvoří tuto vizi, která se podle choreografa „vynořila z popelu a magie“.
Balet Doktor Živago bude na výstavišti k vidění 6. června. Doktor Živago je slavný román ruského autora Borise Pasternaka. Hudba Dmitrije Šostakoviče je v inscenaci do­plněna o další skladby jiných skladatelů, jako je Rachmaninov, Mjaskovskij, Vasks a Schnitke. Choreografii vytvořili bratři Jiří a Otto Bubeníč­kovi.
Balet Národního divadla Praha v Praze přiveze  do Brna 9. června decadance Ohada Naharina.  Decadance je dílo dnes již legendárního Izraelce Ohada Naharina, který několik desetiletí patří ke „creme de la creme“ světového moderního tanečního divadla. „Ač se v Decadance jedná o zvláštní kombinaci částí či celých opusů vytvořených Ohadem Naharinem v průběhu posledních deseti let, do jisté míry jde také o nový tvar, jelikož do díla byly zasazeny originální momenty v rámci režijní linky a choreografické struktury celého večera. Ohadovo silné charisma, velice specifické geografické a kulturní zázemí, jedinečná a originální poetika pohybu a výrazových prostředků všeobecně, je novou zkušeností především pro diváky, kteří v každém představení nacházejí silný nevšední zážitek,“ dodávají organizátoři festivalu.
Balet Národní opery Lvov vystoupí 10. června v Mahenově divadle s choreografiemi Šeherezáda Anastasii Isupové a Carmen Suite Sergyje Naenka. Šeherezáda je jednoaktový balet Rimského-Korsakova, inspi­rovaný orientálními Pohádkami tisíce a jedné noci. Car­men Suite je dílo, které obsahuje umělecký vklad dvou sklada­telů. Francouzského romantika Georgese Bizeta, autora nesmrtelné opery Carmen, a ruského skladatele Rodiona Ščedrina.
O den později se na výstavišti představí Balet Chorvatského národního divadla s baletem Smrt v Benátkách choreografky Valentiny Turcu. Novela Smrt v Benátkách je jedním z mistrovských Mannových děl a těší se popularitě i díky stejnojmennému Viscontiho filmu z roku 1971. Baletní drama Valentiny Turcu, které vychází z Mahlerovy hudby, je reinterpretací Mannova mistrovského umění.
Dne 16. června vystoupí na výstavišti Maďarský národní balet s komponovaným večerem, který bude složen z děl LOL - Trois Gnossiennes,  5 Tangos a Black Cake Hanse van Manena. Trois Gnossiennes Manen choreografoval jako smyslný duet o re­zignaci, důvěře a harmonii v souladu s melancholickou hudbou Erika Satieho. 5 Tangos je postaveno na hudbu Astora Piazzolly a Black Cake vznikl k oslavě třicátého výročí vzniku NDT.

Zdroj: Balet Národního divadla Brno

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: