Festival Divadelní svět Brno nabídne i několik tanečních představení

Festival Divadelní svět Brno nabídne i několik tanečních představení

Festival Divadelní svět Brno nabídne i několik tanečních představení

Více než 30 představení v podání 20 souborů v 10 brněnských divadlech během 5 dní představí Divadelní svět Brno, který proběhne ve dnech 17. – 21. října 2015. Převážně činoherní festival nabídne divákům i několik tanečních představení.
Hned první festivalový den vystoupí v Janáčkově divadle německý Bayerisches Staatsballet II. V rámci komponovaného večera diváci zhlédnou choreografie významných světových tvůrců - Concertante Hanse van Manena, Pictures of an Exhibition Norberta Grafa, Aymana Harpera a Ivana Lišky, Allegro Brillante George Balanchina, Intuition Blast Ralfa Jaroschinskiho a Jardí Tancat Nacha Duata.
V Městském divadle Brno se pak 19. října uskuteční představení Human Locomotion autorů Martina Kukučky, Lukáše Trpišovského a Jana Kodeta. Vizuálně pohybová inscenace nechává diváky za pomoci principů Laterny magiky poznat životní příběh Eadwearda Muybridge, světově známého fotografa.
O den později se na jevišti Mahenova divadla odehraje představení z repertoáru Národního divadla Brno Black and White. „Jedná se o Labutí jezero v moderní choreografii uměleckého šéfa baletu NdB Mária Radačovského. Slavný příběh vypráví z perspektivy prince Siegfrieda, který prochází složitou životní situací spojenou s léčbou těžkého onemocnění – rakoviny,“ dodávají organizátoři.
Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser k festivalu říká: „Věříme, že festival tohoto typu má pro brněnskou a moravskou kulturní obec smysl. Uvědomujeme si, že publikum během předchozích ročníků pro DSB nezaplálo nějakou horoucí láskou. Nabízíme ale úplně nový koncept festivalu, který chce ukázat, jakým způsobem dělá divadlo současná domácí i evropská špička. Ne každý má možnost jet na etablované festivaly do Plzně, Hradce nebo Nitry. Pro domácí publikum je to skvělá šance udělat si za skvělou cenu představu o kontextu současné divadelní tvorby. Soubory ze zahraničí, které přijaly naše pozvání, hostují na předních evropských scénách a festivalech. Všechna jejich představení budou tlumočena nebo titulkována. DSB má nyní šanci na restart a nový nádech. Pokud publikum přijde, má před sebou DSB šanci na dlouhodobý smysluplný rozvoj. Festival je určený v první řadě domácímu publiku, kterému může dát mimo jiné návod, jakou interpretační a obsahovou kvalitu může chtít po svých brněnských souborech.“

Více informací na www.divadelnisvet.cz

Zdroj: Národní divadlo Brno

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: