Festival Divadelní svět Brno uvede autorský projekt Jiřího Bartovance

Festival Divadelní svět Brno uvede autorský projekt Jiřího Bartovance

Festival Divadelní svět Brno uvede autorský projekt Jiřího Bartovance

Divadelní svět Brno nabídne od 24. do 28. května 2018 více než čtyřicet představení předních souborů z Česka, Polska, Slovinska, Srbska, Holandska, Slovenska či Spojených států amerických.

Stalo se tradicí, že festival bývá zaštítěn vybraným mottem. Tím se pro rok 2018, který je zároveň stoletým výročím oslav české státnosti, stal pojem „Svoboda?!“. Ředitel festivalu Martin Glaser k výběru letošního motta dodává: „Už před několika měsíci, když jsme začali festival připravovat, jsme byli velmi prozíraví, protože je jisté, že téma festivalu Svoboda?! bude dnešní společností velmi rezonovat. Není nám lhostejné, co se děje zejména v sousedních zemích, jako je Polsko a Maďarsko, kde je v současné době svoboda uměleckého projevu velmi omezovaná.“ I proto se hlavní program festivalu zaměřuje mj. na tvorbu vznikající v těchto dvou zemích. Např. Maladype Szíhnáz, budapešťské nezávislé divadlo, uvede svoji verzi světoznámého dramatu Richard III.
Další z výrazných linek festivalu bude inscenační tvorba jednoho ze současných největších divadelních provokatérů – režiséra Olivera Frljiće. Dramaturgové na festival vybrali jeho polskou inscenaci Prokletí (Powszechny Teatr) a slovinský počin s názvem Naše násilí, vaše násilí (Mladinsko Gledališče).
Dále bude na programu nejnovější inscenace Divadla bratří Formanů Deadtown. Již tradičně se festivalu zúčastní také Slovenské národné divadlo se svojí inscenací Elity, kterou speciálně pro toto divadlo napsal český režisér Jiří Havelka. Opakovaně přijede i mnoha cenami ověnčená česká Komorní scéna Aréna, tentokrát se stále aktuálnější hrou Václava Havla Vyrozumění. Rovněž Činoherní studio Ústí nad Labem nepřijede do Brna poprvé, na DSB uvedou inscenaci Homo Faber. K vidění bude i inscenace souboru Meetfactory Jasno lepo podstín zhyna. Nově se k pořadatelům festivalu připojilo Divadlo Polárka.
Divadelní svět Brno znovu navázal spolupráci s význačnými českými festivaly, s Meeting Brno a s Tancem Praha. Právě pohybové a taneční inscenace tvoří podstatnou část festivalového programu. Taneční soubor Dekkadancers přiveze svoji Poslední večeři, diváci rovněž budou moct zhlédnout oceňované pohybové inscenace Guide a Švihla. Letos poprvé vznikne originální inscenace přímo pro festival Divadelní svět Brno. „Přední choreograf Jiří Bartovanec připravuje spolu s herci Národního divadla Brno a Divadla Husa na provázku autorský projekt s názvem Obrys, který bude vytvořen pro prostor Mozartova sálu v divadle Reduta. Jeho tématem bude již avizované festivalové motto Svoboda?!. Radost mám rovněž z možnosti zúčastnit se unikátního 24hodinového tanečního projektu Miřenky Čechové Momentum, který nabídne zamyšlení nad každodenní uspěchaností života,“ říká Lucie Němečková, dramaturgyně Národního divadla Brno.

Zdroj: Národní divadlo Brno

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: