Festival Ibérica představí zpěváka Arcángela a tanečnici Patricii Guerrero

Festival Ibérica představí zpěváka Arcángela a tanečnici Patricii Guerrero

Festival Ibérica představí zpěváka Arcángela a tanečnici Patricii Guerrero

Tradiční festival Ibérica pro letošní rok připravil řadu novinek a změn, především nové centrum festivalového programu a nový termín. Dvanáctý ročník proběhne mezi 30. červnem a 4. červencem 2015 a slibuje přinést českým divákům atmosféru jižního Španělska a Latinské Ameriky. Hlavní část programu se přesouvá z Boskovic do Brna, přesto festival naváže na dosavadní tradici a kromě Brna zavítá i do Prahy a někdejšího centra Ibériky, Boskovic.
„Přesun hlavních aktivit do Brna nabízí širší možnosti pro obyvatele jihomoravské metropole i novou motivaci realizačnímu týmu. Věříme, že i v jedinečných brněnských kulisách hradu Špilberk či v nádherných sálech historických budov vytvoří festivaloví návštěvníci neopakovatelnou atmosféru,“ říká umělecký ředitel festivalu Petr Vít.
Sérii večerních festivalových koncertů zahájí 30. června v brněnském Divadle Husa na provázku flamenkové představení Puntal tanečníka Davida Péreze, které o den později zamíří do Boskovic. Zpěvák Arcángel a tanečnice Patricia Guerrero, se poprvé představí 2. července v pražském Divadle Archa. „Jejich projekt Olor a Tierra  (Vůně země) je poctou krajině a lidem, mezi nimiž uhrančivý zpěvák prožil své dětství, a zároveň i výzvou k představení flamenka v současném světle. Arcángel dokázal očarovat posluchače po celém světě dnes již univerzálním jazykem flamenka. Patricia Guerrero si díky svému talentu a strhujícímu projevu vysloužila nejen řadu ocenění, ale také spolupráci se slavným režisérem Carlosem Saurou. Příznivci festivalu mají jedinečnou příležitost zavzpomínat na její vystoupení v roce 2007, kdy stála na počátku své oslnivé kariéry. Na představení Arcángela a Patricie Guerrero se mohou těšit i návštěvníci závěrečného galakoncertu na nádvoří brněnského hradu Špilberk,“ dodávají organizátoři.
Vedle koncertního programu nebudou chybět taneční lekce flamenka, salsy či tanga. Pro muzikanty budou připraveny lekce hry na cajón či flamenkovou kytaru a po loňské premiéře se vrací i kurz španělské kuchyně. Jelikož je hlavním tématem letošního ročníku zpěv, rozhodli se pořadatelé vůbec poprvé zařadit i kurz flamenkového zpěvu, z něhož flamenco samotné historicky vychází. „Právě proto jsme do nabídky tvůrčích dílen vůbec poprvé začlenili výuku flamenkového zpěvu. Lektorem bude uznávaný zpěvák Javier Rivera, kterého diváci mimo jiné uslyší na brněnském a boskovickém koncertu,“ upřesňuje koordinátorka tvůrčích dílen Maria Cristina Roa. Letošní doprovodný program zahrnuje také projekce španělské a latinskoamerické kinematografie, festivalové fiesty nebo gastronomii na Street Food Festivalu Ibérica na Špilberku.

Život zpěváka Francisca Arcángela Ramose zvaného Arcángel je s flamenkovým zpěvem spjat už od dětství, ale teprve jeho vystoupení na Bienal de Arte Flamenco v roce 1998 mu otevřelo možnosti spolupráce s největšími flamenkovými interprety. Získal zde jako zpěvák nejvyšší ocenění.  „Arcángela, jenž byl v roce 2001 nominován na Latin Grammy, lze označit jako věčného hledače pohybujícího se mezi dvěma základními póly: úctou k flamenkovému dědictví zakotvenému po staletí v jeho rodné Andalusii a objevováním nových cest a spojení ukazujících flamenco v novém, nečekaném světle. Arcangelův široký interpretační záběr se tak pohybuje od spolupráce se skladateli současné vážné hudby (Mauricio Sotelo) přes ansámbly staré hudby (Accademia del Piacere) až po projekty, jež jsou oslavou tradičního flamenkového umění (Zambra 5.1),“ upřesňuje Petr Vít.
Druhá protagonistka představení Olor a Tierra, pětadvacetiletá Patricia Guerrero, absolvovala první taneční krůčky pod vedením své matky Mari Carmen již ve třech letech. V osmi letech začala pravidelně veřejně vystupovat – nejprve na domácí granadské scéně, postupem času i na flamenkových festivalech a v televizních pořadech. V patnácti letech získala první místo v taneční soutěži Flamenco de Ubrique a o dva roky později první místo na Festival Internacional de la Unión. Granadská tanečnice od roku 2010 spolupracuje také s režisérem Carlosem Saurou – objevila se nejprve v jeho divadelním projektu Flamenco hoy a později také ve filmovém snímku Flamenco, flamenco. V roce 2012 obdržela ocenění na Bienal de Sevilla za spolupráci na společném projektu se zpěvákem Arcángelem a souborem Accademia del Piacere. V současné době je primabalerínou v Balet Flamenco de Andalucía.

Zdroj: SMART Communication s.r.o.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: