Festival Jižní Svéráz propojí divadlo a tajemnou atmosféru neobvyklých míst

Jižní Svéráz je první vlaštovkou kulturního programu Českých Budějovic - Evropského hlavního města kultury 2028. Slavnostní zahájení festivalu proběhlo 17. května na Náplavce u Vltavy v Českých Budějovicích. Součástí zahájení byl pestrý program pro celou rodinu s koncerty a workshopy. Samotný festival představí desítky projektů Jihočeského divadla, Divadla Continuo, REZI.DANCE Komařice a potrvá až do září.

Festival Jižní Svéráz propojí divadlo a tajemnou atmosféru neobvyklých míst

Festival Jižní Svéráz propojí divadlo a tajemnou atmosféru neobvyklých míst

„Nultý ročník unikátního site-specific divadelního festivalu Jižní Svéráz nabídne jedinečné zážitky propojující divadlo a tajemnou atmosféru neobvyklých míst. Diváci se stanou součástí poutavých příběhů, které ožívají například ve staré budově pošty v Nádražní ulici, pivovaru Samson, zámku Třeboň nebo v jihočeských Holašovicích,” zve na festival kreativní ředitelka Českých Budějovic 2028 Anna Hořejší.

Festival se bude konat jednou za dva roky a slavnostní zahájení festivalu proběhlo již 17. května na Náplavce u Vltavy v Českých Budějovicích. „Jsem ráda, že se s reálnými výstupy vítězné přihlášky začíná tak brzy, což není v jiných Evropských hlavních městech kultury (EHMK) zvykem. Věřím, že se i díky tomuto festivalu podaří přiblížit obyvatelům našeho města a kraje, co to je projekt EHMK a co může přinášet již ve svých raných fázích,” zve na festival primátorka Dagmar Škodová Parmová.

 „Jihočeské divadlo je hrdým partnerem festivalu a do letošního programu přispívá svým repertoárem. Letní sezónu na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově, otevře činoherní premiéra podle románu Jane Austen Rozum a cit. Zde se diváci také mohou těšit na taneční představení kombinující zvuk, světlo, scénu a pohyb Egon Schiele - Autoportrét. V jihočeských Holašovicích se odehraje nejoblíbenější česká opera Prodaná nevěsta pod širým nebem. V rámci festivalu ožije i zámek Třeboň inscenací Rožmberská noc v podání operního souboru Jihočeského divadla. Celý festival zakončí v září činohra únikovou hrou Záhada zmizelého sudomyče,” doplňuje ředitelka Jihočeského divadla Martina Schlegelová.

Diváci se v rámci festivalu vypraví i do malé vesnice na jihu Čech, do uměleckého rezidenčního domu REZI.DANCE v Komařicích. Soubor My kluci, co spolu chodíme, zde odehrají slavnostní improvizovanou Hostinu.

Dalším spolupořadatelem festivalu je i Divadlo Continuo, které uvede začátkem srpna projekt Zatím, do té doby, navždy odehrávající se v prostorách budovy bývalé pošty v Českých Budějovicích. Jak je u Continua zvykem, scénář píše částečně sám prostor. Budete svědky kroniky každodennosti inspirované fragmenty korespondence lidí úplně neznámých, ale i osobností jako Franz Kafka nebo Václav Havel.

„Program festivalu, který nemá v ani v evropském kontextu obdoby, se odehraje na různých místech v celém kraji. Titul Evropského hlavního města kultury bude totiž přinášet impulzy nejen do Českých Budějovic, ale do celého jihočeského kraje,” říká hejtman Martin Kuba.

Kompletní program festivalu na www.jiznisveraz.cz

Zdroj: Jihočeské divadlo

Témata článku

Multižánrové

Jižní Svéráz

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: