Festival KoresponDance 2013: 5. července ve Žďáru nad Sázavou

Festival KoresponDance 2013: 5. července ve Žďáru nad Sázavou

Festival KoresponDance 2013: 5. července ve Žďáru nad Sázavou

Na Vysočině se chystá taneční událost: tanečníci, herci a hudebníci z několika zemí oživí ve slavnostním a nekonvenčním duchu zámek Kinských, významnou národní kulturní památku, i ulice města Žďár nad Sázavou. Festival nabídne několik tanečních a divadelních představení, hudební koncerty, výstavy, komentované a volné prohlídky expozic zámku a také interaktivní program pro děti plný zábavy. Festival KoresponDance 2013 pořádá SE.S.TA, Centrum choreografického rozvoje. Spolupráce mezi SE.S.TA a městem Žďár nad Sázavou není nová. SE.S.TA udržuje dlouholeté kontakty s pedagogy ZUŠ ve Žďáru nad Sázavou a amatérskou taneční komunitou na Vysočině,“ říká ředitelka SE.S.TA Marie Kinsky. V roce 2012 však tato spolupráce nabrala nový impuls. SE.S.TA na zámku ve Žďáru nad Sázavou aktivně připravuje koncept nového kulturního centra, které se může opřít o tradici jak silné tvůrčí historie, tak i současného kulturního života regionu a obohatit ji o mezinárodní rozměr, zkušenosti a dramaturgickou linku programů SE.S.TA.
Hlavní program Mezinárodního festivalu KoresponDance 2013 zahájí duo pro bagr a tanečníka Něžný bagr. Toto nečekané spojení tance a „těžké“ techniky bude v rámci festivalu symbolem propojení města a areálu zámku a také potvrzením, že současné umění může být přístupné, humorné i emočně silné zároveň. Představení bude uvedeno dvakrát – jako venkovní produkce na náměstí Republiky v 9.30 hod a v 19 hod v areálu zámku. Představení renomovaného francouzského choreografa a tanečníka Dominiqua Boivina, které objelo několikrát celý svět, bude bezesporu neobvyklým diváckým zážitkem.
Nevšední Pěveckou procházku se sbory po areálu zámku připraví významný francouzský choreograf Jean Gaudin a dva sbory z Vysočiny – Fons a Žďáráček. Jean Gaudin je tvůrce, který má na svém kontě přes 30 představení, úzce spolupracuje s hudebníky, skladateli, výtvarníky a pravidelně se podílí na operních inscenacích. Přitahují ho netradiční místa, a i proto jej SE.S.TA vyzvala k tvorbě nového projektu pro areál zámku ve Žďáru nad Sázavou. Během třítýdenní rezidence bude pracovat se sbory na pohybově-vokálním představením pracujícím s geniem loci žďárské barokní gotiky.

Andrea Miltnerová zasvětí návštěvníky festivalu do barokního tance. Její Barokní tělo odhaleno je nekonvenčním představením barokního tance, které v sobě nezapře aspekt současné tvorby. Obrazy vynořující se z barokního světa postupně modelují barokní tělo. Barokní tělo odhaleno je představení plné dynamických přechodů a radosti z tance. Tanečnice a choreografka Andrea Miltnerová představuje v našich tanečních kruzích výraznou osobnost propojující v tvorbě taneční sféry různých epoch.
Pierre Nadaud a skupina Globe-Rêveurs přivítají diváky ve své divadelní maringotce. V představení Na půl cesty prožívá pět herců a tanečníků bláznivý příběh o jedné zpackané cestě, která se v půli zastavila. Pět postav, které se během cesty potýkají s nepředvídatelnými událostmi, „jež prozradí o nás samých více než místo, odkud pocházíme, nebo místo, kam jsme chtěli dojít.“ Autorské kočovné divadlo pod šapitó.
Honza Malík předvede „tanec pro jednoho muže, jeden stůl, jednu židli, jedno světlo a jeden zvuk“ v režii Jana KomárkaDeRbrouk. Polonahé tělo a jeho tápající cesta po desce stolu, osvětlené jedinou žárovkou, obklopené „neznámým vesmírem“, které s urputností a naléhavosti obrazu Francise Bacona promlouvá o základním postavení člověka ve světě: o křehkosti, pomíjivosti a nepředvídatelnosti své existence.
Festival KoresponDance 2013 nabídne návštěvníkům při procházce zámeckými sály, nádvořím a ve stínu stromů i další překvapení v podobě doprovodného programu. Propojí mezinárodně uznávané umělce ze zahraničí s místními amatéry, představí v regionu zajímavé umělce, kteří hledají způsoby, jak osvobodit představení z hranic tradičních divadelních prostor, a ptají se, jak jinak se setkat s živým uměním. V doprovodných akcích je pak zapojeno i širší publikum – žáci ZŠ v programu „Tanec ve škole“ nebo místní dobrovolní hasiči, kteří se budou během festivalu podílet, společně s choreografem Jeanem Godinem, na doprovodném programu pro děti.
Festival je také prvním plodem spolupráce, v níž stejnou roli hraje iniciativa města, chuť po nových impulsech ze strany místních iniciativ, zkušenosti a vize SE.S.TA i podpora Kraje Vysočina. Cílem je také iniciovat proces a chuť ke spolupráci ze strany amatérských umělců na profesionálních projektech, které povedou renomovaní zahraniční tvůrci. Festival KoresponDance 2013 by měl být počátkem zrodu nového kulturního centra na zámku ve Žďáru nad Sázavou, kde bude mít umělecký program své pevné místo. Více info: www.se-s-ta.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: