Festival Letní Letná odstartuje v Letenských sadech 17. srpna

Festival Letní Letná odstartuje v Letenských sadech 17. srpna

Festival Letní Letná odstartuje v Letenských sadech 17. srpna

14. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná odstartuje 17. srpna, aby až do 3. září 2017 dal prostor širokému mezinárodnímu společenství artistů, žonglérů, herců, mimů, tanečníků, muzikantů i dalších umělců. Více informací na www.letniletna.cz.

Festival otevře ve čtvrtek 17. srpna večer pro Letní Letnou speciálně připravený open-air program Bestiario / Bestiář -společná prezentace domácích i mezinárodních artistů pod taktovkou režisérky Firenzy Guidi z velšského souboru Nofit State Circus. Pod letní oblohou tak vyvrcholí týdenní workshop propojující zahraniční i české artisty a umělce.
Secesní dřevěný Spiegeltent letos opanují kanadští vousáči z Cirque Alfonse, kteří nabídnou burleskní kabaret Barbu. Francouzsko-belgický soubor Colectiff Malunés přepíše v představení Forever, happily zákonitosti světa pohádek a katalánský Escarlata Circus oslaví v Praze svoje třicátiny. Vystoupí i letenským divákům dobře známý francouzský Atelier Lefeuvre & André.
Už v předchozích letech připravili organizátoři pro návštěvníky komponovaný program zaměřený na nastupující generaci novocirkusových artistů s názvem Cirksession (26.8.). V letošním roce budou tematické večery tři. Poprvé v historii festivalu se uskuteční ryze žonglérský večer (27.8.) a třetí večer bude patřit pantomimě (23.8.).

České novocirkusové scény
Letní Letná je tradičně i přehlídkou domácí novocirkusové scény a nadcházející program doplní premiéry hned čtyř tuzemských souborů.
Hit, Tell the difference je projekt propojující akrobaty, tanečníky, herce a muzikanty ze Rwandy, České republiky a Kanady. Vznikal v Praze i přímo ve Rwandě, kde principál Cirku La Putyka Rostislav Novák mladší i s částí souboru zkoušel spolu se zdejšími artisty a hudebníky. Společně se potkají se členy Cirku La Putyka a jejich hosty. Představení bude k vidění pouze 7x na Letní Letné. K projektu vzniká také dokumentární film, který půjde do kino distribuce v roce 2018. Ukázky z filmu budou k vidění již na letošním ročníku festivalu Letní Letná, kde zároveň bude natáčen i další materiál do dokumentu.
Zbrusu novou inscenaci Kolaps uvede novocirkusový soubor Losers Cirque Company. „Inscenace zkoumá s typickým ,loserovským‘ humorem a prostřednictvím vrcholné akrobacie fenomén poněkud temnější: Kolaps. Je součástí našeho života, která umí drtit, ničit a devastovat, ale také zocelovat, utužovat a budovat. Bez kolapsu nelze posouvat své možnosti, nelze jít vpřed, nelze překročit svůj stín,“ dodávají zástupci festivalu.
Vážné téma plastového odpadu, který je produkován konzumní společností, je tématem premiérového představení Hello, Polly!. České Duo Hand to Violin aka Daniella Vítová a Michal Mudrák se mu věnují propojením akrobacie, hry na housle, tance a zpěvu. Představení Hrdinky Cirkusu TeTy bude vyprávět o tom, že všichni máme svůj příběh, ve kterém jsme hrdiny a každý máme také svá tajemství… Soubor zaměřující se na vzdušnou akrobacii na lanech, zde pokračuje ve spolupráci s Radimem Vizvárym.
Holektiv představí divadelní představení s tancem, akrobacií a kávou – Kaffeeklatsch. Squadra Sua uvede alegorii klaunské lásky k dortům a herecké lásky ke klaunům Monstrea Deliciosa. Feel the Universe Circus Company vezme návštěvníky na výpravu do světa, kde je vše vzhůru nohama, do výšek, kde strach je pouze iluzí. Ilmatila a Cirkus Mlejn uvedou představení Sofie a Handspun.

Cirkus pod letním nebem
I v letošním roce chystají organizátoři kromě úvodního open-air hned několik dalších „pouličních“ představení: tYhle a Studio ALTA uvedou 21. 8. LEGOrytmus, představení inspirované sportem, olympiádou a spartakiádou. 23. 8. oslaví Cink Cink Cirk v open-air s názvem Dukto léto, odlišnost a šílenství. Chybět nebude ani VOSTO5 a jejich Stand'artní kabaret. Bratři v tricku se vprostřed léta vydají na běžky a hned dvakrát vezmou návštěvníky na svou Běžkařskou odyseu (25. a 31.8.).

Letní Letná dětem
Program je připraven tradičně také pro děti, představení začínají vždy od 11:00, 14:00, 15:30 a 17:00 a vystřídá se řada českých souborů a umělců, pracujících s malými diváky. Jmenujme namátkou Václava Strassera, Divadlo Víti Marčíka, Divadlo Tondy Novotného, Bratry v tricku či Teatr Novogo Fronta. Chybět nebudou ani dílničky a další doprovodný program.

Letní Letná opět nabídne i speciální programové linie. Víkend 19. a 20. srpna bude ve znamení narozenin organizace Zdravotní klaun a oba dny budou protkány představeními klaunů a ukázkami jejich práce. Další víkend proběhne Den s Českým rozhlasem (26.8.) a Den s Českou televizí (27.8.).

Zdroj: SMART Communication s.r.o.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: