Festival Malá inventura již tradičně i ve Studiu ALTA

Festival Malá inventura již tradičně i ve Studiu ALTA

Festival Malá inventura již tradičně i ve Studiu ALTA

Festival Malá inventura letos již podvanácté přináší divákům i odborné veřejnosti reprezentativní výběr nejzajímavějšího novátorského živého umění za uplynulý rok. Významnou roli v dramaturgii festivalu hrají konkrétní prostory, které nominují ze svého repertoáru to nejlepší, co za uplynulý rok v daném prostoru vzniklo. Holešovické Studio ALTA uvádí čtyři různorodé projekty: taneční duet Boys Who Like To Play With Dolls, ANGEL-y Vandy Hybnerové a Lucie Kašiarové, Psychózu ve 4.48 Dominiky Andraškové a komunitní divadlo Hlasy země.
Malá inventura ve Studiu ALTA odstartuje hned první den festivalu, a to v pátek 21. února, mezinárodně úspěšným projektem Boys Who Like To Play With Dolls. Duet Terezy Ondrové a Petra Šavela se těší mimořádné pozornosti zahraničních expertů, kteří ho vybrali mezi TOP10 evropských projektů pro rok 2014 a jako takový se projekt představí též na festivalu Spring Forward ve švédském městě Umea. Tematicky se projekt zabývá problematikou genderu jako výsledku společenského rozhodnutí. „Podstata toho, co znamená bytí mužem nebo ženou, nevychází pouze z množství estrogenu či testosteronu v těle, ale je z podstatné míry výsledkem společenského vlivu či rozhodnutí, vzdělání, procesu socializace,“ doplňuje k tématu projektu Peter Šavel. Součástí večera bude i sólo Marty Ladjanski Silence is Ok!, které uvádí Nová síť, hlavní organizátor festivalu.
V sobotu 22. února od 16 hodin uvádí Studio ALTA nekompromisní autobiografickou báseň Sarah Kane Psychóza ve 4.48 s Ivanou Uhlířovou a Irenou Kristekovou v hlavních rolích. Režijní debut Dominiky Andraškové přitahuje fantastickými hereckými výkony, ale i nadhledem a vtipem, který dokázala režisérka do tíživého textu vměstnat.
Nedělní odpoledne bude patřit představení ANGEL-y: nebeské clownesce Vandy Hybnerové a Lucie Kašiarové, tentokrát výjimečně v alternaci s Terezou Ondrovou. Autorské pohybové představení vzniklo jako první tvůrčí setkání dvou ctitelek improvizace a náhody. Známá česká herečka Vanda Hybnerová a slovenská performerka a „Tanečnice roku 2012“ Lucia Kašiarová zvou v ANGEL-ách diváky ke stoupání na nebeský žebřík, kde není nouze o emoce, humor, trapno ani nadsázku. „Přijďte se podívat na směs klišé různého druhu, na dvě cynické ženy, které se nebojí být patetické, na dvě těla pod tíhou křídel, která by je měla povznést, ale neví se kam. Sdílíme s vámi naši trapnost, náš primitivní poetizmus,“ doplňují k projektu autorky.
Závěrečný den Malé inventury v ALTĚ bude trochu netradičně zaměřen na seniory a jejich vnuky. Projekt komunitního divadla Hlasy země režisérky Lenky Tretiagové propojuje skutečné osudy současných babiček a dědečků se stejnojmenným příběhu Jeana Giona, který je bilancováním nad osudem staré ženy Mameši. Mameša jedná jako člověk, který chce být potřebný, který touží pomoci zachovat život na zemi svou prostou existencí a který chce být aktivní a užitečný navzdory ubývajícím fyzickým silám. Zdroj: Studio ALTA

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: