Festival MY MIME tentokrát v Praze

Festival MY MIME tentokrát v Praze

Festival MY MIME tentokrát v Praze

Po prvním ročníku festivalu v Berlíně 2014 přichází ve dnech 21.–24. května 2015 tentokrát 2. ročník Mezinárodního Festivalu MY MIME do Prahy. Festival spojující studenty a profesionály nabídne tři inscenace významných umělců mimického divadla v české premiéře a také studentská představení ze tří participujících zemí (Německo, Česko, Polsko).
Druhý ročník festivalu je věnován významnému výročí mistra pantomimy Milana Sládka - 55 let od uvedení první česko-slovenské pantomimy v Praze v Divadle E. F. Buriana. „Oslovil som Eduarda Žlábka, člena tanečnej skupiny Burianovho divadla, aby mi, ako skúsenejší divadelník, pomohol pri dokončení libreta a neskôr, spolu s tanečníkmi a hercami divadla, realizovať ho na Burianovom javisku. 11. marca 1960 mala BOULE (Hrča) v Prahe premiéru. Pre mňa osobne to bol neočakávaný úspech,“ uvádí mim, režisér a pedagog Milan Sládek, který uvede své představení Antigona. Tento projekt vznikl ve spolupráci se studenty HAMU a po uvedení v Kolíně nad Rýnem bude představen v české premiéře. „Třetí vrchol programu je mistrovské dílo - vizuální jevištní báseň - Ombre Claire od Claire Heggen z Theatre du mouvement (FR),“ lákají na festival organizátoři.
Po zahajovací ceremonii 21. května v 17.00h pod heslem MY MIME HAPPENING, která se odehraje na HAMU a vyústí do průvodu mimů centrem města, bude festival zahájen představením Agua de Lagrimas skupiny Warsaw Mime Center Company (PL).
Kromě profesionálních produkcí se na festivalu představí studenti ze tří zemí (SRN/ČR/PL). Dále přijedou do Prahy umělci, kteří povedou dílny pro všechny účastníky, např. Claire Heggen, Pau Bachero (Theatre du Mouvement), Pablo Gomis (Cirque du Soleil ) a Radim Vizváry.
Pořadateli festivalu jsou Hudební a taneční fakulta AMU a Experimentální prostor NoD. Hlavním iniciátorem je Federace Evropského Mimu / FEM, kterou v roce 2013 založili představitelé tří učilišť pro moderní pantomimu v Evropě - Adam Halaš (HAMU), Nils Zdeněk Kühn (Die Etage/Berlin) a Bartolomiej Ostapczuk (Warsaw Mime Center) jako novou platformu pro inovativní a moderní mimické divadlo. FEM organizuje Festival MY MIME každý rok v jiné členské zemi. 3. ročník v roce 2016 se bude konat ve Varšavě.
„Festival poskytuje budoucím mimům, hercům a performerům inspiraci, která jim může pomoci v přípravě na jejich profesní dráhu. Festival MY MIME je otevřen i širokému publiku, které bude mít možnost připomenout si tradici a zároveň ji konfrontovat s moderními trendy v mimickém divadle. Cílem festivalu MY MIME je navrátit tomuto silnému a přitažlivému umění popularitu. Festival vytváří mosty mezi umělci a studenty z Berlína, Varšavy a Prahy, pomáhá mezikulturnímu porozumění a vytváří profesionální prostředí pro pantomimu a fyzické divadlo,“ doplňují organizátoři.
Centrem festivalu je HAMU Praha, hrát se bude také v Experimentálním prostoru NoD a Divadle DISK DAMU. Zdroj: MY MIME

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: