Festival Natřikrát startuje v Brně tuto sobotu

Festival Natřikrát startuje v Brně tuto sobotu

Festival Natřikrát startuje v Brně tuto sobotu

18. ročník Mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla Natřikrát proběhne od 8. do 22. října 2016, kdy se v Brně představí tanečníci a performeři z Francie a Slovenska. Část festivalu proběhne v Divadle na Orlí, pro diváky je ale připraveno i  představení odehrávající se v bytě.

V sobotu 8. října vystoupí Taneční společnost Artyci s Milanem Kozánkem v Divadle na Orlí v představení Pure, ve kterém dva tanečníci zkoumají čistotu projevu a přítomnost na jevišti. „Tělo netlumočí přímočarý příběh nebo ideu. Samo o sobě je silným a dostatečným médiem. Čistota pohybu je mnohokrát výřečnější než slova - a právě na ni jsme se zaměřili v průběhu tvořivého procesu. Lidské tělo pro nás bylo hlavní ,postavou‘ v objevování neobvyklých pohybových zručností a virtuozity. Hledali jsme takovou formu spolupráce s hudbou, v níž se hudba a tanec nesnaží vysvětlovat jeden druhého, ale plynou paralelně vedle sebe a společně vytvářejí jednotlivé obrazy,“ dodává Milan Kozánek.
Festival bude pokračovat16. října představením Očista v podání slovenského souboru Divadlo Štúdio tanca, který působí od roku 1998 v Banské Bystrici pod vedením Zuzany Ďuricové Hájkové. Představení Očista vznikalo v návaznosti na skladbu Moře hudebního skladatele Clauda Debussyho. Skladba byla výchozím motivem, který ovlivnil i další hudební aspekt choreografie, a to hudbu slovenského hudebníka Mateje Háasze. „Upřímný jazyk, kterým se představení vyznačuje, hovoří o tom, jak voda očišťuje lidské tělo i duši. O tom, jak člověk ušpiněný svými skutky projde očistným rituálem přinášejícím osvobození, radost a znovuzrození, díky kterému je schopný pokračovat ve svém životě. Tento povznášející akt očistění můžou s tanečníky zažít i diváci,“ dodávají organizátoři festivalu.
V pondělí 17. října proběhne v brněnské kavárně Praha přednáška o současném tanci. Letos ji povede Petra Hlaváčková, která se bude věnovat tématům Pohyb – tělo – architektura. Petra Hlaváčková je historička umění, kurátorka a dokumentaristka, stála u zrodu 4AM Fóra pro architekturu a média a iniciovala vznik laboratoře Move the City, zaměřené na pohyb ve vztahu k architektuře a veřejnému prostoru. Ve své přednášce se bude věnovat proměnám ve vnímání těla ve vztahu k architektuře v průběhu 20. století a otázce, jak se pohyb promítl do vytváření architektonických koncepcí.
Festival uzavře představení souboru Les Joueurs, které se odehraje 22. října v 17 a 20 hodin v bytě na Jiráskově ulici. Francouzští performeři zde představí své „pokojové divadlo“ s názvem You don't need much space to dance. „Les Joueurs je uskupení mladých tanečníků-herců-zpěváků-umělců působící od roku 2009 a zabývající se především zkoumáním těla v pohybu napříč různými esteticko-politickými horizonty. Vytvořili několik představení na pomezí tance a divadla, která se odehrávala na netradičních místech jako je čerpací stanice, kino, farma nebo cirkus. Věnují se performancím ve veřejném prostoru a často používají médium videa. V létě 2015 navštívili Brno a vytvořili zde své první pokojové divadlo, se kterým se do Brna vrací v rámci festivalu Natřikrát,“ uzavírají organizátoři.
Spot k festivalu zde. Více na www.natrikrat.cz

Zdroj: Natřikrát

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: