Festival Nové Evropy 2017 a Cena Jarmily Jeřábkové

Festival Nové Evropy 2017 a Cena Jarmily Jeřábkové

Festival Nové Evropy 2017 a Cena Jarmily Jeřábkové

Mezinárodní festival současného tance s choreografickou soutěží se uskuteční ve dnech od 19. do 24. listopadu 2017. Skladatelem 15. ročníku bude Aleš Březina. „U příležitosti patnáctého výročí Ceny Jarmily Jeřábkové jsme se rozhodli o malou rekapitulaci ve smyslu uskutečnění setkání laureátů, členů jury a hudebníků, kteří v průběhu let 1999–2016 byli aktivní součástí této ojedinělé akce. Doprovodnou akcí bude výstava fotografií jednotlivých ročníků a promítání videozáznamů,“ vysvětlují organizátoři.

Slavnostní zahajovací představení 15. ročníku mezinárodního Festivalu Nové Evropy představí laureáty Ceny Jarmily Jeřábkové v letech 1999–2015.  V tomto večeru budou uvedena díla Kristýny L. Bokové, Petry P. Půčikové, Lenky K. Bartůňkové, Ingy Mikshiny, Marty Ladjanski a Jara Viňarského. Druhý den bude následovat koncert z děl skladatelů, kteří byli hudebními osobnostmi v průběhu Ceny Jarmily Jeřábkové – Ivana Loudová, Aleš Březina, Marek Kopelent, Kryštof Mařatka, Martin Smolka.
V prvním soutěžním večeru uvedou vybraní finalisté před publikem a před porotou své volné choreografické práce. Představí se Cansu Ergin (Turecko), Rita Gobi (Maďarsko), Tina Breiova (Arménie/ČR), Johana Pockova (ČR), Lior Lazarof (Maďarsko/Israel), Dmitrij Gaitjukevichs (Lotyšsko), Sára Koluchová (ČR). Program následujícího dne je vyhrazen choreografiím, které vybraní finalisté vytvořili na některou z kompozic Aleše Březiny, skladatele ročníku 2017.
Na závěr organizátoři připravili oslavy 140. výročí narození Isadory Duncan, připomínku 25. výročí založení Konzervatoře Duncan Centre a představení vítězných choreografií laureátů CJJ 2017. Na konec pak rozezní vzducholoď Gulliver Mysterium času Miloslava Kabeláče v tanečním ztvárnění Dagmar Chaloupkové.
Choreografická soutěž Cena Jarmily Jeřábkové se postupně stává přirozenou středoevropskou platformou pro vyměňování uměleckých zkušeností a tvůrčích přístupů mladých choreografů a tanečníků z oblasti současného tance a tanečního divadla a je inspirací nejen pro ně, ale i pro veřejnost, která má možnost jejich práce posuzovat. Festival Nové Evropy, který soutěž rámuje, nabízí divácké veřejnosti možnost seznámit se s tvorbou a uměleckými trendy zemí východní Evropy, tvůrcům pak možnost reprezentativního uvedení jejich děl před pražským publikem a na zahraničním turné,“ uzavírají organizátoři.

Více informací zde.

Zdroj: Duncan Institut

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: