Festival Nové generace 2019

Festival Nové generace 2019

Festival Nové generace 2019

Platforma pro prezentaci studentských prací posluchačů katedry tance HAMU Nová generace nabídne ve druhé polovině listopadu Festival Nové generace. Tento třídenní festival je příležitostí nejen pro zhlédnutí nejčerstvějších kousků z dílen HAMU, ale také pro náhled do tvorby studentů uměleckých univerzit v zahraničí. Letos Nová generace přivítá hosty z Vídně a Berlína. Festival Nové generace proběhne od 21. do 23. listopadu 2019 v budovách HAMU, DAMU a v Divadle DISK.

Zahájení festivalu proběhne 21. listopadu v 18:00 v budově HAMU (Hartigovský palác) – pro diváky bude připravena site-specific performance v režii studentů katedry tance a katedry nonverbálního divadla. Performance budou probíhat na různých místech budovy, takže společně s tanečníky si návštěvníci budou moci prohlédnout zajímavá zákoutí Akademie.

Druhý den festivalu nabídne komponovaný večer v Divadle DISK. Ještě před samotným večerním představením proběhne na DAMU akce s názvem Osudová setkání. Jde o burzu nových projektů, které autoři (z řad studentů katedry tance a katedry nonverbálního divadla) prezentují před studenty DAMU, a zvyšuje se tak šance pro navazování mezioborové spolupráce mezi studenty jednotlivých fakult AMU. Festival Nové generace je také o networkingu. Nejde jen o navazování kontaktů zahraničních, ale i těch domácích. Organizaci této akce má na starost katedra produkce DAMU.

Večerní představení uvede Anna Benháková svou taneční groteskou nazvanou Po minutí. Dále se představí první zahraniční host, choreografka Cora Kartmann a její interpreti z MUK Vienna. Ve svém díle cursus rerum se zabývá strukturou, podstatou tvaru a změny, hledá svébytnost v kontrastu s touhou po spojení. V druhé polovině večera se uvede nejnovější dílo Michaely Staré Parazit, které mělo nedávno premiéru v Paláci Akropolis. V tomto sólovém tanečně -divadelním představení zkoumajícím hranice mezi tanečními styly Vogue a Tutting řeší autorka a zároveň interpretka téma skryté animality v ženách.

Poslední den festivalu se bude opět odehrávat v Divadle DISK. Tentokrát nabídne dvě choreografie. První z nich je autorský počin Čerešně tandemu Patrik Miker a Jan Razima. Autoři k choreografii neuvádějí ani slůvko, a nechávají tak záměrně na divákovi, aby si o díle udělal vlastní obrázek a přistupoval k němu bez jakýchkoli očekávání. Poslední festivalový den poté uzavře choreografie Alice Minárové What water was. Minárová je absolventkou HAMU v oboru choreografie, která momentálně dokončuje magisterské studium na HZT v Berlíně. Často pracuje s kolektivy složenými z lidí z různých koutů Evropy a ani tento projekt v tomto ohledu není výjimkou.

Po obou představeních v Divadle DISK proběhne moderovaná diskuze s tvůrci Dvě deci o TAnci organizovaná Tanečními aktualitami.

Zdroj: Nová generace

Témata článku

Tanec

Festival Nová generace

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: