Festival nového cirkusu Cirkopolis zahájí žonglérsko-bubenická show

DÓ (Lukas Blaha a Eva Stará).

DÓ (Lukas Blaha a Eva Stará).

Aktuální trendy novocirkusové scény v podání českých i zahraničních performerů přinese od 10. do 16. února 2019 již šestý ročník mezinárodního festivalu Cirkopolis. Během sedmi večerů se na scéně Paláce Akropolis, Divadla Ponec a Kasáren Karlín vystřídá celkem osm souborů. Festival zahájí žonglérsko-bubenická show LOOP v podání francouzského souboru Cie Stoptoï.

Seznámit diváky se současnou rozmanitou zahraniční i českou novocirkusovou scénou, to je cílem festivalu nezávislého nového cirkusu Cirkopolis. Do České republiky přiváží představení, která testují umělecké i fyzické hranice projevu, mísí v sobě akrobacii, žonglování, moderní tanec, pohybové divadlo, rytmus i hudbu. „Dlouhodobě se zaměřujeme na aktuální trendy autorské novocirkusové tvorby. Vybíráme představení, která mají přesah do jiných uměleckých žánrů a druhů. Jsou zkrátka trochu odvážnější. Ve výběru klademe důraz i na různé cirkusové techniky, které se snažíme představovat. Každý Cirkopolis má trochu jinou energii a náboj.  A letos jsme rozšířili programovou nabídku i o site specific projekt Elišky Brtnické v Kasárnách Karlín,” říká Šárka Maršíková, ředitelka CIRQUEONu.
Festival odstartuje žonglérská podívaná. V představení LOOP předvedou francouzští Cie Stoptoï za doprovodu bubenického rytmu unikátní způsob, jak si pohrát s žonglérskými kruhy.  Jedna z dvojice – první dáma žonglování Neta Oren se již v roce 2016 festivalu představila se skupinou EaEo. „Neta Oren a Gonzalo Fernandez předvádí technicky bravurní žonglérský koncert, při kterém se objekty mění do neuvěřitelných tvarů, ” doplňuje Šárka Maršíková.
Mistři dekonstrukce, akrobacie a manipulace s objekty, katalánský ansámbl PSiRC, před třemi lety oslnil PLZEŇ 2015 představením Acrometria. V únoru s ním zavítají i do Prahy. Představení propojuje moderní akrobacii a pohybové divadlo a ukazuje, v čem tkví mnohovrstevnatá podoba nového cirkusu a pestrost tohoto žánru. „Acrometria během několika vteřin vtáhne diváka do světa plného fyzického risku a napětí. Aktéři staví a dekonstruují prostor i scénu, hrají si s geometrií nejen objektovou, ale i vztahovou. Představení má dynamiku i ohromnou křehkost a jemnost. Toto trio zaručuje výjimečný zážitek,” dodává Šárka Maršíková.
Jemnost a krása pohybu, to charakterizuje belgicko-holandské akrobatické duo Zinzi & Evertjan. Tato dvojice po absolvování holandské cirkusové školy ACaPA získala několik ocenění, jela tour s proslulou skupinou Cie XY a kanadskými The 7 Fingers. Pražskému publiku představí poetickou performance MEMO, která je ukázkou techniky, něžnosti a napětí zároveň. V současné době se zaměřují na autorskou tvorbu, která vychází ze znamenité cirkusové techniky, poezie těla a vizuální hry.
Zábavné, napínavé i hravé je představení Masse Critique francouzské skupiny Lonely Circus, které propojuje balanční techniku a vizuální hudební instalaci. Čtyři muži si v něm za doprovodu minimalistické hudby pohrávají s kameny. Kámen tu symbolizuje základní stavební prvek, který je předmětem fanatických excesů, dětských her i největší architektonickou výzvou. V Masse Critique je každý kámen možností pro stavbu, leč nestabilní a pomíjivou. „Lonely Circus nejsou žádní elévové. Provazochodec Sébastien Le Guen a hudební skladatel Jérôme Hoffman se dlouhodobě zaměřují na propojení netradičních balančních cirkusových technik a snímání zvuků, které v reálném čase mixují do hudebního celku,” prozradila Šárka Maršíková.
Největší překvapení festivalu se odehraje až na úplný závěr. V prostorách nuselského CIRQUEONu nazkouší pětice performerů dlouhodobě tvořících v Berlíně představení Cirkopolis Vol. 6: Berlin Spirit, které bude premiérou a derniérou zároveň. „Tento jednorázový formát se během šesti let trvání festivalu osvědčil a těší se nebývalému diváckému zájmu. Všichni, umělci, diváci, režisér i my dramaturgové, sázíme na lidskou kreativitu a totální umělecký zápal a evidentně se nám každoročně daří vytvořit prostor pro sdílení zkušeností a zábavy. Ale vždy je to sázka, co nakonec vznikne. Tentokrát je to okořeněno tím, že jsme pozvali berlínské novocirkusové umělce ve spolupráci s Berlin Circus Festival” říká Petr Boháč, divadelní dramaturg Paláce Akropolis.
 Cirkopolis se každoročně zaměřuje i na českou scénu. Letošní program nabídne tři zástupce. Akrobatickou site-specific performance Opticon oživí Eliška Brtnická bývalý bazén Kasáren Karlín. Inspirovaná fotografickou prací bratra Vojtěcha Brtnického se v představení snaží zachytit pohyb očima fotografa, a přitom ho nezastavit. Představení Lukase Blahy a Evy Staré propojuje tanec a cirkus v haiku poezii. Pohybová báseň propojuje tanec a moderního žonglování a pracuje na objevování nových možností dvou těl. Cirkopolí Cirksession přivede na jeviště šest studentů a absolventů cirkusových profesionálních škol v šesti sólových vystoupeních. Každá performance spojuje jedno téma: jak zahraniční studium ovlivňuje tvorbu a budoucí kariéru umělců.
Během festivalu pořádá CIRQUEON čtyři velká setkání cirkusových profesionálů. V termínu od 8. do 12. února bude hostit mezinárodní workshop projektu Social Circus Advocacy zaměřený na „spočitalenost cirkusu“, tedy propojení cirkusu a datové analytiky pod vedením Jany Ady Kubíčkové. Ve dnech od 14. do 16. února se do Prahy sjedou zástupci cirkusových organizací ze šesti zemí evropského partnerství Educircation - CIRCE, aby se setkali s českými organizátory cirkusových festivalů jako Cirkopolis, Letní Letná nebo Cirk-UFF. Ve stejnou dobu zasedne valná hromada mezinárodní sítě Caravan Circus Network, na kterou dorazí patnáct ředitelů a koordinátorů youth cirkusových škol z celého světa. Kromě jiných i zakladatel Palestinské cirkusové školy, Shadi Zmorrod, prezident Caravan Network a ředitel Ecole de Cirque de Bruxelles Vincent Wauters nebo Ulla Hokkanen z Galway Comunity Circus spolupracující na programu Evropského města kultury 2020. Týden zakončí víkendový workshop pro cirkusové lektory vedený belgickým social cirkusovým guru Stevenem Desangeherem.

Zdroj: CIRQUEON – Centrum pro nový cirkus


Fotogalerie

DÓ (Lukas Blaha a Eva Stará).

DÓ (Lukas Blaha a Eva Stará).

Témata článku

Cirkopolis

Nový cirkus

Festival Cirkopolis

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: