Festival Nultý bod otevírá program představením v neobvyklém spojení demence a baletu

Festival Nultý bod otevírá program představením v neobvyklém spojení demence a baletu

Festival Nultý bod otevírá program představením v neobvyklém spojení demence a baletu

Už za několik dní, 14. července 2014, začne v Praze sedmý ročník Mezinárodního festivalu fyzického a tanečního divadla Nultý bod. Do Česka přiváží současnou zahraniční tvorbu na poli tanečního a fyzického divadla v podobě díla choreografky Heleny Waldmann, choreografa Matiji Ferlina nebo celosvětově známého německého souboru LIGNA. Představí se také oceňovaní čeští tanečníci jako Radim Vizváry nebo Miřenka Čechová tentokráte v roli režisérky.
Helena Waldmann
stojí za představením Revolver Besorgen (Obstarej si revolver), ve kterém exceluje tanečnice Brit Rodemund. Groteskní a humorné představení spojené s tématem demence a baletu objevně připomíná, že zapomínání může být pozitivně osvobozující schopnost lidského rozumu poskytující případné štěstí. „Nultý bod je místo nulového pohybu a zároveň v něm nelze setrvávat. Z Nultého bodu všechen pohyb vychází, jako je to na grafu. Všechny osy se v něm nakonec setkají,“ vysvětluje název dnes již v Praze zabydleného festivalu fyzického a tanečního divadla jeho umělecký šéf Petr Boháč a dodává: „Letošní ročník ale není jen o pohybu těla. Je o pohybu mysli, o pohybu informací, ale také o vjemech a myšlenkách, které s námi smýkají ze strany na stranu.
Právě pohybu informací se věnuje interaktivní site-specific hra z dílny inovativního německého souboru LIGNA. Její návštěvníci (a zároveň aktéři) dostanou po vstupu do nákupního centra PALLADIUM každý telefon se sluchátky. Stanou se tak loutkami v přesně připraveném scénáři, který jim umožní poznat jaké je to být „neviditelný“ uprostřed nákupního davu. A co ostatní návštěvníci nákupního centra? Ti ani nebudou tušit, co se kolem nich odehrává. Stejně tak jako každý z nás netuší, kde všude kolují naše osobní informace (nejenom telefony, adresy, emaily, čísla občanek ale i složení našeho nákupního košíku). A proč vlastně máme v postmoderní společnosti touhu neustále vytvářet a zdokonalovat systémy kontroly nad námi samotnými?
Představte si herce, jako loutku. Zpoza vaší hlavy, z prostoru zvukaře se najednou začne linout hudba. Elektronická hudba. Ve skutečnosti tam stojí deejay a hraje spontánní set. A najednou se podle hudby a projekce začíná hýbat i Radim Vizváry. Nechává se tak ovládat nejenom hudbou a světlem, ale i vlastními vnitřními pocity. Představení Uter Que je totiž jeho osobním coming outem. Máte někdy pocit, že byste chtěli váš život přetočit o pár taktů zpátky?,“ láká popis další inscenace. Na programu Nultého bodu se rovněž objeví divácky oceňované představení Krevety á la Indigo z dílny Spitfire Company nebo performance The Body Present, která vznikla v tvůrčím triu Lucie Ferenczové, Jindřišky Křivánkové a Jany Kozubkové. Program zakončí v sobotu 19. 7. večer Mladé krve v pohybu, prezentace s festivalem souběžně probíhajících workshopů Performing Arts for the Future.
Festival Nultý bod se letos koná nejenom v Divadle v Celetné, ale zavítá i do divadla Ponec a do nákupního centra PALLADIUM. Probíhá od 14. do 19. července 2014 a kompletní program naleznete na www.nultybod.cz.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: