Festival Nultý bod začíná již příští týden

Festival Nultý bod začíná již příští týden

Festival Nultý bod začíná již příští týden

Festival Nultý bod se uskuteční od 18. do 23. července 2016 v Divadle v Celetné a nabídne sedm představení z oblasti nového cirkusu, tanečního, pohybového a loutkového divadla. Festival také doplňuje a rozšiřuje mezinárodní edukativní program Performing Arts for the Future.
Nultý bod otevře 18. července dánská tanečnice a choreografka Kitt Johnson, která v sólovém představení Post No Bills využívá existenciální krizi jako inspiraci pro svou tvorbu a jako hnací motor tvůrčího procesu a změny. Za představení Johnson získala několik ocenění, mimo jiné dánskou cenu The Reumert v kategorii tanečnice roku 2015.
„Den na to se pokusí život moderního člověka a úskalí, která současnost přináší, dramatizovat loutkové představení Clowns‘ Houses řecko-německé skupiny Merlin Puppets. Tato loutková alegorie chamtivosti s atmosférou písní Toma Waitse doslova objela celý svět. Od Brazílie po Švédsko mohli diváci zhlédnout dokonalou loutkovou magii se sžíravým absurdním humorem,“ dodávají organizátoři.
Ve stejný den na něj naváže představení Bory Debnárové s názvem Uroboros. V něm se performerka pokusí pomocí svého těla a pohybu vyprávět příběh o bájné bytosti s mytologickými kořeny.
20. července vystoupí Iona Kewney a Joseph Quimby. „Jejich Black Regent je směsí unikátního radikálního tance, rituálu a současného cirkusu. Iona Kewney sbírala zkušenost u veličin současného tance, jako jsou choreografové Wim Vandekeybus nebo Alain Platel. V roce 2012 se stala laureátem prestižní mezinárodní organizace Circus Next,“ vysvětlují organizátoři.
Dále budou moci návštěvníci 21. července zhlédnout představení Lessons of Touch od skupiny Tantehorse. Radim Vizváry a Nina Vangeli si pohrávají s hranicí intimity, vnitřní tolerancí i s tématem dotyku. 22. července diváci zhlédnou novou inscenaci souboru Spitfire Company Vypravěč. Představení s jedinou performerkou a zpěvačkou Cecile Da Costa „zkoumá ženské téma a zabývá se tajemstvími, kterých se nelze jednoduše zbavit. Emočně výbušná směs hudebního koncertu, radikálního tance a vizuálního umění byla českou kritikou pasována na událost taneční a divadelní sezony,“ dodávají organizátoři.
Celý festival zakončí kompilace řízených improvizací účastníků mezinárodního edukativního workshopu Performing Arts for the Future, který povede belgická tanečnice a choreografka Nicole Mossoux.

Zdroj: Nultý bod

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: