Festival Ostrava v Praze vyvrcholí v neděli Návraty domů

Festival Ostrava v Praze vyvrcholí v neděli Návraty domů

Festival Ostrava v Praze vyvrcholí v neděli Návraty domů

Nadčasovým baletním projektem Národního divadla moravskoslezského Návraty domů vyvrcholí v neděli 2. listopadu letošní ročník divadelní přehlídky Ostrava v Praze!!! Na půdě Národního divadla se na jeden večer protne umění hudebních velikánů minulosti s tvořivostí choreografů současnosti. U příležitosti oslav Roku české hudby NDM nastudovalo na podzim 2013 choreografie Jiřího Kyliána, Nataši Novotné a Pavla Šmoka inspirovaníé skladbami slavných českých hudebních skladatelů Bedřicha Smetany, Bohuslava Martinů a Leoše Janáčka. Nyní bude komponovaný večer uveden také v Praze.
Přehlídka ostravských divadel Ostrava v Praze!!! setrvá v Praze až do 2. listopadu a během této doby se pražské publikum může těšit na několik originálních a cenami ověnčených inscenací sahajících žánrově od komedie, přes drama až po loutkové divadlo pro ty nejmladší. Předprodej vstupenek probíhá v pokladnách jednotlivých divadel a v sítích Ticketportal a Ticketpro. Podrobné informace k přehlídce na www.ostravavpraze.eu.
Baletní večer Návraty domů otevírá choreografie mistra tanečního umění Pavla Šmoka na skladbu Trio g moll Bedřicha Smetany. Smetana napsal Trio g moll po smrti své dcerky Bedřišky, jejíž odchod ho hluboce zasáhl. „Nevím, co mu při psaní partitury probíhalo v hlavě, ale vím, co mi říkala jeho hudba. Celou tu tragiku ztráty a prázdnoty, ale také vzpomínky na dětské hry a bezstarostné mládí,“ dodává ke své choreografii Pavel Šmok.
Jiří Kylián, světoznámý tanečník a choreograf, který byl léta kreativním duchem Nederlands Dans Theater, si pro svou choreografii zvolil Janáčkův lyrický cyklus Po zarostlém chodníčku. „Moje choreografie Po zarostlém chodníčku ve své podstatě vychází přímo z Janáčkovy hudby. Ale nejenom to – je také chválou našeho ‚malého lidského světa’, ve kterém se ale současně zrcadlí celý vesmír...!
Třetího dílu umělecké mozaiky se příznačně ujala Kyliánova bývalá studentka, tanečnice, choreografka a spoluzakladatelka souboru 420PEOPLE Nataša Novotná, kterou oslovila moderní hudba Bohuslava Martinů. Její pojetí Škrtiče je plné dramatických pohybových obrazů vycházejících především ze současného tanečního umění. „Paralela mezi tím, že Janáček a Martinů jsou od sebe jednu generaci, zrovna tak jako pan Kylián a já, se mi jevila jako zajímavý detail,“ dodává Nataša Novotná. Skladbu Škrtič složil Bohuslav Martinů pro tanečnici a choreografku Marthu Graham pro uvedení na festivalu v americkém New Londonu v roce 1948.

Festivalový víkend nabídne hned pětici inscenací včetně jednoho představení určeného dětem. To přiveze ostravské Divadlo loutek, které v sobotu 1. listopadu v Divadle v Dlouhé představí dětem hrdiny oblíbené dětské knížky ve veselé muzikálové pohádce Kocourek Modroočko s písničkami Marka Ebena. Tentýž den budou moci dospělí návštěvníci shlédnout v Divadle Komedie inscenaci Ruská zavařenina. Humorem a ironií sršící parafrázi Višňového sadu od spisovatelky Ludmily Ulické uvede soubor Komorní scény Aréna.
Neděle 2. listopadu vedle velkolepého baletního večera nabídne i divadelní zpracování novely Venedikta Jerofejeva Moskva – Petušky či cenami ověnčenou singles grotesku skotského dramatika D. C. Jacksona Můj romantický příběh v podání herců Divadla Petra Bezruče.
Jako off-program doplní divadelní a baletní představení interaktivní výstava Pimprlárium které připravilo Divadlo loutek Ostrava dětem i dospělým pamětníkům loutkářského umění v pražské Galerii umění pro děti na náměstí Franze Kafky od 16. října do 21. prosince.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: