Festival pouličního divadla Za dveřmi nabídne divadlo, akrobacii, klauniádu i dílny

Sisus Sirkus

Sisus Sirkus

Průvody artistů, loutek, divadelních hybostrojů, akrobacie v desetimetrové výšce, žonglování na běžkách uprostřed parného léta, samizdatová bojovka na Starém Městě. Pražský festival pouličního divadla Za dveřmi proběhne od 15. do 18. července 2019 v centru Prahy a na Výstavišti v Holešovicích. Vstup na festival Za dveřmi je zdarma.

Umělci z Anglie, Finska, Německa, Holandska či Polska v doprovodu domácích performerů. Tak bude vypadat 11. ročník festivalu Za dveřmi, který oživí Prahu na čtyři dny pouličním divadlem. „Do letní metropole přivezeme to nejlepší, co nás na mezinárodních přehlídkách a festivalech v Čechách poslední dobou oslovilo. Těšit se můžete na nové tváře, ale i jména, která se v minulých letech na festivalu objevila. Festivalem chceme vzdát hold pouličnímu umění,“ zve na festival Michaela Holbíková, organizátorka festivalu.

Festival Za dveřmi zahájí každý den v centru města (Můstek, nám. Republiky) průvodové představení s hudebníky, artisty a pouličními umělci. Hned v pondělí se proběhne Divadelní proplouvání centrem pod taktovkou V.O.S.A Theatre. Poslední den odstartuje bubenickou show na Výstavišti. Denně se pak návštěvníci mohou těšit až na pět různých představení, performance i dílen. Uprostřed parného léta naučí návštěvníky běžkovat žonglérské duo Bratři v tricku, kteří se svým představením Běžkařská Odysea jedou turné po Francii a jejich specifický humor nedávno bavil i obyvatele Taiwanu. České soubory zastoupí například Blackout paradox s tanečně akrobatickou fireshow volně inspirovanou šamanismem a mystikou.

Festival nabídne program i pro děti. Divadlo Continuo zahraje loutkovou pohádkou Zuna, která je inspirovaná několika magickými příběhy z různých částí světa. Po ní bude následovat dílna pro děti s výrobou loutek. Chybět v programu nebudou ani nové tváře českého alternativního divadla, absolventi HAMU G.N.A.T. předvedou představení Smetáček a syn. Netradiční divadelní zážitek přinese bojovka v centru Prahy, která návštěvníky přenese do dob samizdatu. Tajné spojky i šifrované vzkazy budou potřeba, protože cenzura má oči a uši všude. Bojovka je uváděna spolu s iniciativou Krutý Krtek a je potřeba si ji včas rezervovat.

 „Určitě si nenechte ujít zahraniční produkci, přivezeme do Prahy celou řadu skvělých umělců, kteří získávají ocenění po celém světě a mnoho z nich uvidíte v české premiéře,“ říká Michaela Holbíková. Jedněmi z nich je například pětice finských performerek Sisus Sirkus, které se nebojí akrobacie v desetimetrové výšce, lan, hrazd ani houpacích trapéz. Na festival zavítá i nizozemský showman Bram Graafland, který ve 27,5 minutách předvede výbuch energie na víceúčelovém přístroji, pro který je hračkou zároveň vařit, hrát na varhany a na buben. Hořící kola a kaskadérské kousky, nebezpečí mají komičtí hrdinové z německého Bängditos Theater v popisu práce. Před Průmyslovým palácem se bude na jeden den vznášet i městský astronaut v podání Highly Sprung z Velké Británie. Kolem konstrukce v šestimetrové výšce se odehraje příběh nejen o městech a planetě Zemi.  Do Prahy přijedou už po několikáté Teatr Biuro Podrozy, polský divadelní soubor, který v české premiéře uvede inscenaci Silence, jež získala ocenění na Edinburském festivalu Fringe.

Festival se bude konat každý den od 16.00 hodin kromě posledního dne, který zahájí bubenická show od půl šesté. Vstup na veškerý program vyjma divadelní bojovky je zdarma. Více informací najdete na www.zadvermi.cz.

Zdroj: ArtProm

Témata článku

Multižánrové

Za Dveřmi

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: