Festival Prague Nonverbal v La Fabrice

Festival Prague Nonverbal v La Fabrice

Festival Prague Nonverbal v La Fabrice

1. ročník mezinárodního festivalu nonverbálního divadla Prague Nonverbal se bude konat v La Fabrice od 22. června do 3. července 2016. V rámci programu vystoupí jak domácí, tak mezinárodní hosté. Představení budou probíhat ve dvou hlavních sálech La Fabriky, doprovodný program potom v dalších přilehlých prostorách.
„V zahraniční sekci festivalu se nám podařilo sehnat pět špičkových souborů a představení, které mají za sebou stovky repríz po celém světě a velkou řadu různých festivalových ocenění. Z domácí scény jsme se rozhodli představit mladé talenty z HAMU a především Poslední trik Georgese Meliése z dílny Divadla Drak v režii Jiřího Havelky,“ dodávají organizátoři festivalu.
V rámci slavnostního zahájení v neděli 26. června bude světoznámý choreograf Jiří Kylián představen i jako filmový tvůrce, který převezme z rukou ministra kultury Daniela Hermana festivalovou cenu Silence Speaks Louder.  Poslední film Jiřího Kyliána Scharzfahrer bude následně uveden i v Karlových Varech.
Ze zahraničních hostů vystoupí Y2D & Chamaleon Productions (Canada/Německo) s projektem Leo. Dále Stefan Sing & Cristiana Casadio (Německo) s inscenací Tangram, která vykresluje hranice mezi klasickým tancem a cirkusem. „Tento krásný srdcervoucí duet mezi baletkou a žonglérem prozkoumává jejich vášnivý, něžný i zuřivý vztah. Duet mezi Stefanem Sing a Cristianou Casadio spojuje dva umělce vyrovnaných technických zdatností. Oba vdechují nový život do svých uměleckých forem a vyprávějí příběh o lásce, opovržení a moci,“ vysvětlují organizátoři. Na programu je i Trygve Wakenshaw (Nový Zéland) s projektem Nautilus. Baccala Company (Itálie) vystoupí s inscenací Pss Pss. „15 mezinárodních ocenění ověnčilo toto unikátní, žertovné, virtuózní a velmi okouzlující představení, které má již přes 400 repríz ve více než 50 zemích na všech 5 kontinentech. Hodina čistého štěstí,“ přibližují organizátoři. V představení The Hospital Jo Strømgren Kompani (Norsko) se ve vzdálené nemocnici tři sestry snaží vyrovnat nedostatek pacientů svými vlastními zraněními.
V rámci festivalu proběhne i výstava Volný pád Jiřího Kyliána, ten dodává: „Vidět se zavřenýma očima, mluvit mlčením - bez pohybu. Uměle vyvolaný emocionální stav. Umělé ,umění‘! Dvě slova, jejichž kořen je sice totožný, ale jejichž význam je neslučitelný. Proč tato ,instalace‘? Patrně je to dočasný výsledek mých dlouholetých pokusů vypořádat se s nedefinovatelnou hrází mezi skutečností a fantazií. Je to můj naivní pokus o zastavení času alespoň na zlomek vteřiny...“

Workshopy se zahraničními lektory:

Tobias Wegner (Leo) 28. června 16:00 - 17:30
Anti- gravitační využití těla a choreograficky - geometrický výzkum

Stefan Sing (Tangram) 29. června 15:30 - 16:30
Žonglovací workshop

Trygve Wakenshaw (Nautilus) 30. června 16:00 - 18:00
Pantomimický workshop

Jo Strømgren Kompani (Hospital) 3. července 15:00 - 17:00
Workshop fyzického divadla

Zdroj: Prague Nonverbal

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: