Festival ProART 2012 představil letošní program

ProART zveřejnil doprovodný program IX. ročníku Mezinárodního workshop festivalu ProART 2012. Divákům letos připraví 20 večerních představení s hosty z Polska, Maďarska, Rakouska, Slovenska, Portugalska, Izraele, Finska, Řecka či Německa. Brněnská část se bude konat v Divadle Bolka Polívky, v Stadionu na Kounicově či Kabinetu Múz, zatímco pražská v Experimentálním prostoru NoD. Hlavním motem festivalu je „sen-skutečnost-fantazie“. Brněnská část proběhne od 20. do 27. července, pražská od 29. července do 5. srpna 2012.
Tradiční workshop/festival se koná již podeváté ve dvou největších městech republiky na přelomu července a srpna. Přes den probíhající umělecké ateliéry jsou doplněny o večerní program, který se skládá z vystoupení pozvaných pedagogů a představení hostujících souborů a umělců z ČR i ze zahraničí. Doprovodný program stejně jako duch uměleckých ateliérů tento rok zaštiťuje společné inspirující téma Sen-Skutečnost-Fantazie, jehož podoby a reflexe se snaží festival letošní nabídkou přiblížit.
Ze zahraničních hostů je možné jmenovat soubor elledanse (SK) choreografky Šárky Ondrišové, Companhia de Dansa de Almada (P), La Verita Dance Company (GR/D) choreografa Alexe Kyriakoulise, Ziya Azazi (A/TR), maďarský soubor pracující s prvky národního folkloru a současného tance Duna Táncműhely (H) či Hanu a Attilu Zanin (A) s vídeňským projektem postižených a nehandicapovaných tanečníků Ich bin OK. Mezi českými umělci se představí jako každoročně domácí Company ProART s uměleckým ředitelem Martinem Dvořákem. Reprízově uvede svůj poslední projekt Beethoven-Tolstoj-Janáček: Kreutzer Sonata, stejně jako novou choreografii Istvan od Isiry Makuloluweho (CL/P). Současně v obou městech se představí také varšavská Zawirowania Dance Company s projektem Closeness.
Hvězdným hostem festivalu bude letos izraelský soubor Liat Dror Nir Ben Gal Dance Company, který přesně před dvaceti lety jako velký boom účinkoval na festivalu Tanec Praha 1992. Jejich představení s názvem Up Chi Down Chi uvádíme v evropské premiéře a doplní ho rovněž jednodenní workshop, přiblížil festivalové novinky umělecký ředitel Martin Dvořák.
Festival již také tradičně láká své fanoušky improvizačním večerem mezinárodních pedagogů či gala večerem pedagogů, ve kterém představí ukázky z jejich aktuální tvorby. Týden pak vrcholí závěrečným galavečerem studentů festivalových workshopů, včetně představení tzv. studentských searching projektů, které vznikají po celý týden na tělo festivalovým studentům. Letos je vedou Eran Gisin a Maura Morales (tanec) či Barbora Voráčová a Štěpán Pácl (herectví). Diváci se mohou také těšit na druhý ročník Mezinárodní choreografické platformy, do které mohli mladí choreografové do 35 let z Čech i zahraničí přihlásit své kratší choreografie.
Samotné workshopy nabízí celkem 25 pedagogů ze 14 zemí. Vyučují se převážně současné a moderní techniky, zpěv, herectví a fotografie, nicméně snahou organizátorů je workshopovou nabídku obohatit o nové žánry. Letos tak mohou účastníci vyzkoušet například kreativní psaní pod dohledem Josefa Formánka – autora bestsellerů Prsatý muž a lovec příběhů, Létající jaguár či Mluviti pravdu, nebo hru na klavír s klavírním virtuózem Richardem Pohlem. Dalšími taháky jsou Eran Gisin z Izraele, Isira Makuloluwe ze Srí Lanky a kostýmní výtvarník Roman Šolc s kurzem kresby a designu.
Více na www.prosrt-festival.cz Zdroj: ProART

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: