Festival ProART 2016

Festival ProART 2016

Festival ProART 2016

Třináctý ročník mezinárodního workshop festivalu ProART se poprvé v jeho historii uskuteční na třech místech a ve čtyřech blocích. Brno bude hostit festival od 26. června do 3. července a pak od 17. července do 22. července 2016. V Praze se uskuteční festival ve čtyřech dnech mezi 7. a 10. červencem. Letošní novinkou je pak festival na zámku ve Valticích, inspirovaný 400. výročím úmrtí Williama Shakespeara. Proto i motto festivalu pochází z pera tohoto dramatika: „Svět je jako divadlo a my jsme jako herci v něm.“
Festivalový večerní program letos tvoří 15 multižánrových večerů, z nichž tři patří účastníkům workshopů a jejich pedagogům. Hosty festivalu budou například Tomas Danielis (SK/AT) a německé duo BOkomplex se svými projekty na hudbu Johanna Sebastiana Bacha, nebo polsko-americké duo z Vídně Hygin Delimat a Josseline Black, zabývající se architekturou v pohybu. Z Rakouska bude rovněž projekt inkluzivního souboru Ich bin OK Dance Company, který vystoupí ve společném večeru s brněnskými Proty boty.
Rezidenční ProART Company představí své dva nové kratší kusy Cadenza - Pilgrim Song na hudbu severských skladatelů v choreografii Martina Dvořáka, stejně jako starší projekt věnovaný skladatelce Kaprálové pod názvem Vitka. Novými choreografiemi Leonie Wahl (CH/AT) a Henrika Kaalunda (DK/DE) pak vzdají hold Shakespearovým Sonetům a jeho 400. výročí úmrtí.
„Umění taneční, hudební a divadelní improvizace budou reprezentovat večery s hudebním duem manželů Havlových, tanečníků Pascala Merighiho, Henrika Kaalunda, Martina Dvořáka a Lukáše Lepolda, stejně jako populárního pražského seskupení IMPRA, nositelů studentské Ceny Thálie. Ve své koncertní talkshow pak v brněnské Vile Tugendhat vystoupí i Bára Basiková,“ vysvětlují organizátoři.
Festivalové workshopy se letos uskuteční pod vedením 23 lektorů (mj. Pascal Merighi, Brigitte Fassbaender, Štěpán Pácl, Veronika Žilková, Eduard Klezla, Henrik Kaalund a další) ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně, HAMU v Praze a Národním centrem divadla a tance ve Valticích.
„ProART Festival je otevřen každému bez omezení věku či profesní úrovně, lekce jsou odstupňovány podle obtížnosti. Denní plán si vytváří každý sám, každý účastník dostane k workshopům zdarma také jeden volný vstup na večerní program. Přihlásit se na workshopy je možné prostřednictvím elektronické přihlášky zde,“ uzavírají organizátoři.

Zdroj: Festival ProART

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: