Festival ProART začíná v pátek v Brně

Letošní ročník ProART festivalu začne v Brně 19. července. Přihlášky na workshopy budou přijímány až do zahájení festivalu v Brně a na pražskou sekci do 28. července, kdy se přesouvá právě do hlavního města. Kurzy, které jsou určené jak laikům, tak profesionálům, jsou odstupňovány podle obtížnosti. Jejich přehled najdete na stránkách festivalu. V Brně se festival odehraje tradičně v prostorách baletních zkušeben Národního divadla a zcela nového Divadla na Orlí, v Praze proběhnou v prostorách Státní opery Národního divadla. Divadelní program pak proběhne v Brně ve zmiňovaném Divadle na Orlí a v Praze v prostoru NoD.
Brněnský
divadelní program letos otevře Darrel Toulon, šéf baletního souboru Oper Graz v sólovém projektu o Václavu Nižinském, ve společném večeru s Budapest Dance Theatre. Ze Slovenska do Brna zavítají Debris Company a Elledanse. ProART Company se představí svým posledním projektem String Quartets s hudbou Leoše Janáčka a Miloslava Ištvána a „jednoaktovkou“ Sfida Furioso s tématem Piera Paola Pasoliniho. Kromě tradičního gala studentů a pedagogů a otevřené open air tančírny pro všechny tancechtivé vyvrcholí brněnská část izraelským souborem choreografů Liat Dror a Nir Ben Gal s jejich evropskou premiérou Zen Dance. Poslední dva večery budou patřit švýcarským souborům: T42 Dance Projects Félixe Dumérila a Cie El Kontrabando Anet Fröhlicher.
Pražskou část večerního programu hosté z Izraele a švýcarské soubory. ProART Company představí kromě zmiňovaných projektů String Quartets a Sfida Furioso rovněž premiéru JAN od hostujícího choreografa Nira Ben Gala. Vrcholem pražského týdne by pak měl být program korejského souboru LHK&ISUM Dance Company choreografky Hae Kyung Lee s názvem Small Chat a italský soubor Aton - Dino Verga Danza z Říma, v cunninghamovské parafrázi ročních období Kisetsu No Iro. Ve spolupráci s Novou scénou Národního divadla se rovněž na piazzetě ND představí outdoorový projekt Felixe Dumerila Find your space a celý festival zakončí polský taneční soubor Zawirowania choreografií izraelského tvůrce Irada Mazliah Navigation Song BD 303. Více na www.proart-festival.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: