Festival španělské kultury Ibérica 2013 zahájí zítra tanečník David Pérez

Festival španělské kultury Ibérica 2013 zahájí zítra tanečník David Pérez

Festival španělské kultury Ibérica 2013 zahájí zítra tanečník David Pérez

Od 13. do 17. srpna proběhne 10. ročník festivalu španělské kultury Ibérica 2013. Úvodní vystoupení svede zítra dohromady tanečníka Dávida Péreze, kytarového virtuóza Carlose Piñanu a předního domácího hráče na cajón Michala Cábu. Koncert se uskuteční v Boskovicích v zámeckém skleníku od 19.30 a předchází mu vernisáž výstavy španělské výtvarnice Carmen Cólogan. Oslava desátého výročí festivalu proběhne za přítomnosti flamenkových legend – v Praze a Boskovicích se představí dlouholetý klíčový spoluhráč Paca de Lucíi, flétnista a saxofonista Jorge Pardo, a zlatým hřebem sobotního galakoncertu na nádvoří boskovického zámku bude představení tria kytarového virtuóza Gerarda Núñeze s významnou tanečnicí Carmen Cortés.
David Pérez
začínal jako třináctiletý ve slavném tablao (tančírně) El Arenal v Seville a od té doby se jeho kariéra rozkošatěla do spolupráce s největšími hvězdami flamenka (Nino De Pura, Maria Serrano ad.) i do bohaté pedagogické činnosti. Právě o své pedagogické zkušenosti se Pérez i jeho nadaný kytarový kolega Carlos Piñana podělí s frekventanty tradičních vícedenních flamenkových kurzů probíhajících na různých místech v Boskovicích. „Přítomnost významného sevillského flamenkového tanečníka a pedagoga Davida Péreze je nesporným lákadlem pro flamenkově taneční nadšence,“ vysvětluje koordinátorka dílen Martina Himmerová. Ovšem ani milovníci flamenkové kytary, perkusí nebo salsy a argentinského tanga letos v Boskovicích nepřijdou zkrátka. Novinkou a atraktivním bonusem pro návštěvníky jubilejní desáté Ibériky i frekventanty nejen kytarových dílen bude letos masterclass hlavních hvězd letošního festivalu, Gerarda Núñeze a Carmen Cortés.
Festival pokračuje 14. srpna hudebně-taneční performancí Entre Los Gallos v Letovicích, poté zavítá do brněnského Kabinetu múz a vyvrcholí v Praze a Boskovicích. Uznávaný flétnista a saxofonista Jorge Pardo (čerstvě ověnčen prestižní cenou francouzské akademie „hudebník roku“) přiveze na Ibériku svůj nejnovější projekt Huellas. Vystoupí v pražském jazzclubu Reduta 16. srpna i na závěrečném galakoncertě v Boskovicích o den později. Pardo je zásadní postavou žánru flamenco-jazz a jeho virtuozita a schopnost mísit různé hudební styly (především právě flamenco s jazzem) jej přivedly do společnosti nejvyhledávanějších umělců současné scény. Patří mezi ně Chick Corea, Camarón de la Isla či už zmíněný Paco de Lucía. Jorge Parda doprovodí legendární Josemi Carmona na flamenkovou kytaru a Bandolero na perkuse.
Virtuózní kytarista Gerardo Núñez a jedna z nejzásadnějších tanečnic současného Španělska Carmen Cortés vystoupili s nesmírným úspěchem v ČR už na Ibérice 2006. „Tentokrát k nám Gerardo zavítá posílen o rytmický tandem, ve kterém mu budou virtuózními sekundanty kontrabasista Pablo Martín a perkusionista El Cepillo,“ upřesňuje dramaturg festivalu Petr Vít. Přítomnost hvězdného flamenkového páru Carmen Cortés - Gerardo Núñez na závěrečném galakoncertě v Boskovicích je vyvrcholením úspěšné desetileté mise pořadatelů festivalu Ibérica na poli flamenka a španělské kultury v Česku vůbec.
Bohatý doprovodný program okoření festivalové dění projekcemi španělské a iberoamerické kinematografie, výstavou španělské výtvarnice Carmen Cólogan, ochutnávkami španělských vín a delikates nebo večerními fiestami. Milovníky módy čeká flamenkový bazar v Zámeckém skleníku. Více informací na www.iberica.cz.

O tanečnících:

Ačkoliv Carmen Cortés koluje v žilách flamenková krev, pochází z katalánské Barcelony. Je jednou z nejrespektovanějších osobností současného španělského tance, a to zejména ve všem, co souvisí s výrazem flamenco. Sama se definuje jako tanečnice s flamenkovou podstatou nezapomínající na jiné taneční a divadelní formy. Charakterizuje ji zájem o kontinuální obrodu flamenka, jeho míšení s jinými styly a inovované formy chápání tance. Přestože je Cortés otevřena všem formám fúzí flamenka s jinými styly, respektuje jeho dlouholetou tradici a nikdy nezapomíná na jeho esenci. „V dnešní době řada tanečníků zapomíná, co je podstatou flamenka,“ vysvětlila Carmen Cortés pro portál flamenco-world.com. „Právě proto jsem se rozhodla jít cestou obrody čistého flamenka. Svému publiku jej nabídnu třeba v docela inovované formě, ale vždy bude vyrůstat z pevných kořenů žánru.
Carmen Cortés má na svém kontě dvaadvacet velkých tanečních představení a spolupracuje s několika z nejlepších španělských divadelních režisérů mezi nimiž nechybí Gerardo Vera – v La Celestina a Salome; Nuria Espert – v Yerma; Francisco Suarez ve Fallově představení El Amor Brujo nebo Fernando Bernues – v Lorkově představení Ženy; Carmen tancem ztvárnila poezii básníků jako jsou právě Lorca či Jose Bergamín.

David Pérez začal tancovat ve třinácti letech, jeho učiteli byli Manolo Marín, Manuel Betanzos, Javier Cruz a Adéla Campallo. V roce 2004 získal jedno z nejvyšších tanečních ocenění „El Desplante“ v mezinárodní soutěži Cante de las Minas a v roce 2006 ocenění „Joven Flamenco de Andalucía“. Svoji profesionální kariéru započal na prknech slavných flamencových tablaos Casa Patas, Los Gallos a El Patio Sevillano. David Pérez tancoval v představeních nejvýznamnějších flamencových umělců, například v Carmen Salvadora Távory, Del Corazón al Tacón společně se slavným „El Mistelou“, Andalucía El Flamenco y La Humanidad v choreografii, kterou vytvořil Mario Maya, 4 Noches s tanečnicí Luisou Palicio, Puente de Triana společně s Rafaelem Campallo a Isabel Bayón, v představení Flamenpura s kytaristou Niño de Pura a v mnoha dalších. Spolupracoval s hvězdou jednoho z předcházejících ročníků Ibériky Marií Serrano. Své taneční umění představil na festivalech ve Španělsku (namátkou prestižní Festival Flamenco de Jerez či Bienal de Flamenco de Sevilla), Japonsku, USA, Turecku a v mnoha evropských zemích. David je rovněž vyhledávaným pedagogem – vyučoval v Číně, Japonsku, Turecku, Holandsku, Francii a Německu.

Historie festivalu Ibérica Za dobu svého trvání se stala Ibérica významnou kulturní akcí, která dávno překročila rámec regionu a vytvořila unikátní prostor pro setkávání španělských, českých a slovenských umělců. Festival se těší konstantně vzrůstající popularitě –  na minulý ročník zavítal rekordní počet návštěvníků – úctyhodných 3 500. Ibérica patří k největším festivalům svého druhu v celém středoevropském prostoru.
Počátky festivalu jsou téměř filmové. Prvotním impulsem bylo setkání dvou bratranců – Jiřího Pištěláka a kytaristy Petra Víta, žijícího v té době v Andalusii. Právě v jejich hlavách se zrodila myšlenka uspořádat jedinečný festival iberské kultury, pro který si vybrali Boskovice jako místo s bohatou kulturní historií a atmosférou. Neméně důležité bylo setkání s rodinou Mensdorff-Pouilly, s jejíž podporou se podařilo uspořádat první úspěšný ročník festivalu. Boskovice tak dodnes poskytují své prostory nejen pro pořádání koncertů, ale také uměleckých workshopů, na kterých si účastníci navzájem předávají své umělecké zkušenosti a učí se novým tanečním či hudebním technikám pod vedením mezinárodních lektorů.
Každý rok se mohou návštěvníci festivalu těšit na temperamentní španělskou hudbu v podání talentovaných muzikantů, strhující vystoupení flamenkových tanečnic a tanečníků, hudební a taneční tvůrčí dílny, stejně jako na rozmanité doprovodné aktivity. Mezi ně patří např. výstavy španělských umělců, ukázky ze španělské kinematografie či degustace španělských vín a delikates.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: