Festival Tanec Ostrava

Festival Tanec Ostrava

Festival Tanec Ostrava

V říjnu a v listopadu (18. 10.–15. 11.) se uskuteční další ročník mezinárodníhi festivalu Tanec Ostrava. Festival Tanec Ostrava je jedinou přehlídkou soudobého tance, fyzického a pohybového divadla, která se v Ostravě pravidelně koná již od roku 2001. Kromě originálních tanečních a pohybových projektů českých skupin prezentuje také významné zahraniční produkce, pořádá workshopy a semináře pro veřejnost a informuje o aktuálních trendech v oblasti současného tance, pohybového a divadla. Letošní ročník festivalu Tanec Ostrava představí choreografie velmi fyzické až divadelní, obsahující mluvené slovo, videoprojekce, improvizaci, silnou hudební složku a výrazný světelný design. Domovskou scénou festivalu je Multižánrové centrum současného umění Cooltour na Černé louce. Divákům se představí doslova to nejlepší z české taneční scény.
Dramaturgie festivalu je zaměřena na progresivní současné taneční produkce, uvádění významných projektů české a zahraniční platformy. Kromě toho dává prostor také začínajícím choreografům a tvůrcům, kteří se ve své tvorbě snaží využívat přesahu jednotlivých žánrů a používají netradiční umělecké postupy. Další část dramaturgie tvoří polský současný tanec. Návštěvníci festivalu tak mají jedinečnou možnost zhlédnout ojedinělé, diváky i odbornou kritikou oceněné tanečně-divadelní projekty, sledovat autorskou tvorbu talentovaných umělců, postupně pronikat do širokého spektra současného tance.
Do Ostravy zavítá soubor VerTedance s představením Kolik váží vaše touha? Tento originální tanečně-hudební projekt vznikl ve spolupráci s hudební skupinou Zrní. Představení získalo titul Taneční inscenace roku 2012 a vystoupí v něm mimo jiné Lucia Kašiarová, držitelka titulu Tanečnice roku 2012. Soubor Spitefire Company je řazen k nejoriginálnějším tvůrcům fyzického divadla v České republice, v Ostravě se představí s projektem Nedotknutelní, který kombinuje taneční divadlo s tango rytmem a projekcí promítanou na podlahu a choreografii k němu vytvořil Jiří Pokorný z Nederlands Dans Theater. V rámci festivalu vystoupí také skupina DOT504, která je již dlouhodobě považována za jednu z nejlepších u nás a která často hostuje i v zahraničí. Lenka Vágnerová a Pavel Mašek se ostravskému publiku představí v tanečním duetu Mah Hunt, v němž se dva lidé rozhodnou zažít lov, a jak bude vypadat, závisí na tom, jaká pravidla budou nastolena.
Zahraniční taneční tvorbu bude reprezentovat rakouská skupina Cie Laroque choreografky Helene Weinzierl. V představení Think Fish, Part I dva tanečníci předvedou, jak různé interpretace jednoho problému či tématu nahlíženého protichůdnými úhly pohledu a vnímaného různými způsoby, mohou vést k naprosto absurdní formě (ne)komunikace. Polskou taneční platformu bude zastupovat svérázná Malgorzata Haduch s přestavením Free the Dance vol. # 4, které je improvizovaným dialogem tanečnice s kontrabasistou Ksawery Wojcinskim.
Událostí pro všechny milovníky současného tance bude bezesporu přímý přenos vystoupení Nederlands Dans Theater (NDT), který se uskuteční 15. 11. v Domě kultury města Ostravy a kromě choreografií geniálního českého choreografa Jiřího Kyliána (Sweet Drams a Sarabande) budou k vidění také nová díla dalších dvou po něm nastupujících choreografů, Johana Ingera a Medhi Walerskeho. Festival nabídne také taneční worshopy, během kterých má veřejnost profesionální i neprofesionální pracovat s hostujícími umělci.
Záštitu nad 12. ročníkem letošním ročníkem Festivalu Tanec Ostrava převzala vážená paní Anna Olszewská, generální konzulka Polské republiky v Ostravě. Festival je podpořen z rozpočtu Statutárního města Ostrava a grantem Ministerstva kultury České republiky. Zdroj: Tanec Ostrava

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: