Festival TANEC PRAHA 2013 - 11. dubna začal předprodej vstupenek

Jubilejní 25. Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA se uskuteční v období od 27. 5. do 4. 7. 2013 v Praze a dalších cca deseti městech České republiky. Prologem festivalu bude již pošesté část věnovaná dětem s názvem TANEC PRAHA DĚTEM 2013 (27. 5. – 1. 6. 2013). Hlavními hvězdami budou britský choreograf a tanečník Akram Khan a vlámský soubor Peeping Tom.
Soubor Peeping Tom se představí v Hudebním divadle Karlín 26. a 27. června od 20 hod. s originální inscenací 32 rue Vandenbranden / Ulice Vandenbranden č. 32. Inscenace nás zavede do světa, ve kterém splývají hranice mezi snem a realitou. Uprostřed léta se ocitneme v zasněžené hornaté krajině vykreslené vizuálně velkolepým způsobem, který se až přibližuje vjemu filmového plátna. Jedním z inspiračních zdrojů tohoto díla byl film Shohei Imamura The Ballad of Narayama. Uvidíme neuvěřitelné fyzické výkony v poetickém režijním pojetí Gabriely Carrizo a Francka Chartiera, kteří jsou mnohaletými spolupracovníky známého vlámského choreografa Alaina Platela. „Všechno je zde tak opravdové, tak patřičné a tak nádherně zahrané,“ komentuje dílo francouzský deník Libération.
Druhou Událostí sezony bude 3. a 4. července od 20 hod. ve Státní opeře Praha hostování proslulého britského choreografa a tanečníka Akrama Khana s projektem DESH. Akram Khan pochází původně z Bangladéše a název desh znamená v místní řeči „rodná zem“. „Jedná se o fascinující, komplexní výtvarně-pohybové dílo využívající scénografie a nových technologií naprosto nečekaným způsobem. Silný a aktuální vzkaz rezonuje publikem v kontrastu s křehkou individualitou samotného Akrama na jevišti i v tisícových sálech,“ říká k projektu Yvona Kreuzmannová, ředitelka festivalu TANEC PRAHA. Intimní a velkolepé zároveň, takové je představení DESH, které zkoumá zranitelnost tváří v tvář přírodním silám a oslavuje odolnost lidského ducha při práci, ve snech, příbězích i v procesu transformace a přežití.
Akram Khan je renomovanou osobností Sadler's Wells Theatre a mj. také autorem choreografie pro zahájení letošních Olympijských her 2012 v Londýně. Inscenace DESH získala v roce 2012 britskou cenu Olivier za nejlepší představení v kategorii „new dance“ a sám Akram Khan obdržel v roce 2011 cenu ISPA Distinguished Artist Award. Více: www.tanecpraha.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: