Festival Za dveřmi je Nultý bod vtrhl do pražských ulic

V pondělí 18. července se rozjel v hlavním městě Divadelní festival Za dveřmi je Nultý bod. Odstartovali jej čeští V.O.S.A. Theatre spolu s klaunem Enano z Portugalska na Staroměstském náměstí za účasti více než dvou tisíc diváků. Festival v průběhu celého týdne přiváží do města více jak 25 představení z celé Evropy i Japonska.
Byl to pro mě nádherný den plný pohody,smíchu a zážitků,“ řekl po skončení posledního z představení ředitel Česko-německého fondu budoucnosti Joachim Bruss, který se spolu s radním hl.m. Prahy Lukášem Kauckým a s Kristýnou Krauze z Polského institutu v Praze zúčastnil zahájení festivalu.
Festival si vzal za cíl oživit centrum města i v letních měsících, kdy je jinak plné turistů a levných atrakcí a neskýtá mnoho kvalitního kulturního vyžití. „Snažíme se naším festivalem dostat Prahu na úroveň jiných evropských velkoměst, která se v létě nevylidní, ale naopak jsou centrem kvalitního divadla, hudby či jiných forem umění,“ říká ředitel festivalu Za dveřmi Jakub Vedral. V programu mezinárodního festivalu Za dveřmi zcela jistě zaujme divadelní ansámbl Teatr Kana (PL), pod jehož jménem se skrývá jeden z hlavních představitelů nové vlny polského divadla Zygmund Ducziński. Představení Noc a Moskva – Petušky se stala přelomovými, Teatr Kana bylo za ně oceněno hned několika světovými cenami – například First Fringe na festivalu v Edinburghu či je opěvovaly recenze v The Times, Los Angeles Weekly nebo The Scotsman. Na festivalu představí v české premiéře plenérový projekt Where to.?! z dílny režisérky Bibianny Chimiak.
Hvězdami programu v Celetné by měly být australská rodačka Nola Rae žijící a tvořící v Anglii a ruská avantgardní skupina BlackSKYWhite. Nola Rae patří mezi jedinečné umělkyně v moderním britském divadle. Její představení mohli diváci vidět již v 64 zemích po celém světě. V Praze se mohou diváci těšit na její poslední představení Exit Napoleon, s podtitulem Pursued by Rabbits.
Více informací naleznete na www.zadvermi.cz a www.nultybod.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: