Festivaly Za dveřmi a Nultý bod v Praze přitáhly přes 10 tisíc návštěvníků

Festivaly Za dveřmi a Nultý bod v Praze přitáhly přes 10 tisíc návštěvníků

Festivaly Za dveřmi a Nultý bod v Praze přitáhly přes 10 tisíc návštěvníků

Minulý týden od 15. do 20. července 2013 hostila Praha dvě mezinárodní divadelní akce - festival pouličního divadla Za dveřmi a festival fyzického a tanečního divadla Nultý bod. Nabídly přes dvacítku souborů ze třinácti zemí světa a přilákaly přes 10 tisíc diváků. Letošní pátý ročník byl pro mne osobně i pro nás všechny doposud nejúspěšnější. Povedlo se totiž splnit misi, kterou na sebe festival Za dveřmi vzal - přilákat Pražany zpět na Václavské náměstí, které má být především jejich bulvárem. Oproti loňsku, kdy turisté tvořili okolo 70 % diváků, se letos přehoupla většina na stranu Pražanů, ale i divadelních fanoušků z celé republiky. Festival Za dveřmi se tak finálně zapsal na letní festivalovou mapu,” shrnuje úspěch ředitel festivalu Za dveřmi Jakub Vedral. K vidění byla například evropská rarita pětimetrové artistické kolo a výkony v podání českých V.O.S.A. Theatre, vystoupení německého žongléra DJuggledyho nebo urbanistická odyssea italských Theatre en Vol, kteří dorazili do Prahy až z daleké Sardinie. K dispozici bylo divákům po celý den na Václavském náměstí sezení, ať už v podobě dek, rohoží nebo čtverců živé trávy, i mexický bar Las Adelitas. Dolní část největšího pražského bulvárů se tak na pět dní proměnila na opravdovou festivalovou zónu.
Nultý bod letos nabídl také několik intenzivních zážitků. Jedním z nich byla předpremiéra Spitfire Company a izraelské skladatelky Sivan Eldar Antiwords, ovlivněna Havlovou Audiencí a legendárním stejnojmenným představením, v němž sládka hrál P. Landovský. Toto představení také vzbudilo největší zájem zahraničních promotérů, kteří byli pozvaní Divadelním ústavem. Druhým bylo představení maďarského uskupení The Collective of Natural Disasters. Jejich vůdčí postava choreografka Rita Góbi přivezla představení, ve kterém je více než hodinu zavřená ve skleněné krychli 2 x 1 metr. Příběh odehrávající se v postapokalyptickém světě probouzející se hibernované lidské bytosti končí v momentu, kdy si Rita Góbi vydýchá všechen vzduch v kostce. „Je skvělé, jak se podařilo propojit českou scénu, která v posledních letech nesmírně rostě co v kvalitě tak v popularitě s mezinárodně uznávanými soubory. A to vlatně i díky workshopům Performing Arts for the Future, které během festivalu probíhaly," doplňuje umělecký šéf Nultého bodu Petr Boháč.
Oba dva festivaly již nyní plánují pokračování, těšit se na ně můžeme opět v červenci 2014. Fotografie z obou dvou festivalů naleznou čtenáři na facebookových profilech “Divadelní festival Za dveřmi” a “International theatre festival Zero Point”. Zdroj: Za dveřmi a Nultý bod

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: