FIESTA NOVÉ SCÉNY – festival téměř pro každého

FIESTA NOVÉ SCÉNY – festival téměř pro každého

FIESTA NOVÉ SCÉNY – festival téměř pro každého

Nová scéna Národního divadla pořádá na piazzetě letní festival zábavy napříč uměleckými žánry FIESTA NOVÉ SCÉNY, na kterém může vystoupit každý. Od 23. června do 4. srpna 2012 ožije piazzeta Národního divadla festivalem FIESTA, který s cílem zaujmout kolemjdoucí každodenním programem představí široké spektrum umělců napříč žánry. V rámci veřejné výzvy pro umělce se přihlásilo na desítky projektů, z nichž byla většina zahrnuta do programu. Žánrům se meze nekladou, což potvrzuje seznam dosud přihlášených projektů: koncerty současné i vážné hudby, divadla, slam poetry, tanec, freestylové sporty, moderní yoyování, nový cirkus, DJing s grilováním, cvičení jogy pod širým nebem, sociální projekty a další. Všechna vystoupení v rámci festivalu FIESTA na piazzetě ND jsou zdarma.
V rámci festivalu FIESTA NOVÉ SCÉNY se na piazzetě představí mimo jiné také zahraniční host. Britský soubor Beautiful Creatures přiveze pojízdnou podmořskou laboratoř AirQuarium, která poslední školní den, 29.6., odmění všechny zvídavé děti (a rodiče) tak trochu jiným pohledem pod hladinu oceánu. AirQuarium představí svou exkurzi od 15:30 každou půl hodinu až do 18:30.
Fiesta Nové scény je pokračováním dlouhodobé ambice Nové scény o pravidelné oživování veřejného prostranství piazzety ND a o přiblížení (nejen) divadla široké veřejnosti. „Potenciál piazzety jsme v předešlých dvou letech otestovali na krátkodobějších projektech a v tuto chvíli jsme přesvědčeni, že tomuto prostoru bude slušet program dlouhodobějšího charakteru. K Fiestě Nové scény nás mimo jiné inspiroval podobný projekt Královského národního divadla v Londýně, se kterým jsme naši verzi kulturního Hyde parku konzultovali a právě inscenaci AirQuarium jsme našli v jejich letním programu,“ vysvětluje Štěpán Kubišta, ředitel Nové scény.
Na piazzetě představila Nová scéna ND od ledna 2010 dosud řadu svébytných projektů a instalací. Od jednorázových projektů, jakým byl například projekt SENO Epose 257, směřovaly snahy Nové scény k myšlence trvalejší letní instalace k sezení – tohoto bylo dosaženo v letních projektech z uplynulých dvou let Piknik Nové scény (2010) a Nová scéna – Sedni si! (2011). V obou případech šlo o to vytvořit místo, na kterém se budou kolemjdoucí chtít zastavit, posedět nebo zhlédnout kulturní program. Pod patronací Nové scény probíhají na piazzetě akce, které si našly pravidelné místo na pražské kulturní mapě, jako je např. zahájení sezony Nové scény, zimní instalace Druhá šance – Nová scéna pro stromečky (dočasná lednová výstava vánočních stromečků ve tvaru lesa), a letos se před Vánocemi na piazzetu vrátí také Vánoční sauna Nové scény. FIESTA Nové scény by měla být dalším pravidelným projektem, pro který vzniká na piazzetě dočasná letní stavba, doplněna o pravidelný několikatýdenní letní openair program určený veřejnosti zdarma.
Letošní stavbě na piazzetě ND předcházela výzva vybraným architektonickým studiím s věkovým limitem pro autory do 35 let. Výsledná instalace je z dílny Ateliéru SAD architektů Jerryho Kozy, Adama Jirkala a Víta Markvarta. Architekti byli limitováni předurčeným materiálem, prvky lešení Lahyer a nosností piazzety ND. Součástí zadání bylo vytvoření návrhu a technického řešení objektů, jež budou celé léto vytvářet příležitost k sezení pro kolemjdoucí a budou současně sloužit jako mobilní hlediště v rámci letního programu Fiesta Nové scény na veřejně přístupném prostranství piazzety ND. „Budování lešení v jakémkoliv prostoru s sebou vždy přináší narušení zaběhlého provozu. Tento obvykle nepříjemný fakt se snažíme převrátit naruby a z lešení vytvořit příležitost pro jiné, neobvyklé a hlavně příjemné využití prostranství piazzety a budovy Nové scény,“ tvrdí autoři letošní instalace z ateliéru SAD.
Pro zájemce, kteří se jako účinkující chtějí stát součástí letního festivalu Fiesta Nové scény, je stále aktuální výzva, kterou je s veškerými informacemi k nalezení na www.novascena.cz/fiesta. Na webu Nové scény již také na najdete detailní a pravidelně aktualizovaný program Fiesty. Zdroj: Nová scéna ND

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: