Filmový večer 420PEOPLE & Polski Teatr Tańca

420PEOPLE a Polski Teatr Tańca zvou 5. listopadu 2021 do Studia Maiselovka na večer tanečních filmů s názvem Polky, umění a tanec. V rámci filmového večera bude uvedeno pět tanečních filmů z dílny souborů 420PEOPLE a Polski Teatr Tańca z Polska a České republiky. Vstup je zdarma po předchozí rezervaci.

Filmový večer 420PEOPLE & Polski Teatr Tańca

Filmový večer 420PEOPLE & Polski Teatr Tańca

Na programu budou dva filmy polského souboru Polski Teatr Tańca - Polish Dance Theatre: film Břemeno (scénář a režie: Iwona Pasińska), film Ta Mara (scénář a režie: Iwona Pasińska). Tematika filmů vychází z tvorby umělkyň Tamary Łempické a Zofie Stryjeńské, které tvořily v období meziválečného dvacetiletí, od 20. let minulého století. Filmy Polski Teatr Tańca - Polish Dance Theatre jsou kulturní počiny z počátku 21. stol. Ačkoliv je dělí 100 let, je zde patrná navazující estetika, společné inspirace a kulturní kód. Oba filmy, v moderní formě a plné inspirace čerpané z malířství, jsou vyjádřením syntézy umění a univerzality jazyka tance. Přehlídka těchto filmů v Římě a v Praze je realizována ve spolupráci s Balleto di Roma a 420PEOPLE. Akce je realizována v rámci projektu Polština a trans-národní jazyk vizuálního umění a tance.

V rámci večera budou uvedeny i filmy z dílny českého souboru 420PEOPLE, které vznikly v roce 2020 během pandemického období. Film Through Glass, který zpracovává tancem a kamerou příběh reality a iluze, vznikl v choreografii Sylvy Šafkové a v režii Marka Partyše. Film s názvem Orīgī v choreografii Václava Kuneše a v režii Tomáše Vlčka vznikl v rámci mezinárodního projektu CLASH! a propojuje téma „souboj tanečních stylů“. Film Ohně stroje v režii Jaroslava Brabce popisuje příběh jednoho obyčejného konkurzu v hlavní roli s hercem Davidem Prachařem, který se ale zvrtne do jiné reality, do podivného snu tanečníků.

Zdroj: 420PEOPLE

Témata článku

taneční film

420peoplePolski Teatr Tanca

Studio Maiselovka

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: