Francouzský tanečník a choreograf Serge Ambert přiveze do Prahy svůj projekt Šepoty těl

Francouzský tanečník a choreograf Serge Ambert přiveze do Prahy svůj projekt Šepoty těl

Francouzský tanečník a choreograf Serge Ambert přiveze do Prahy svůj projekt Šepoty těl

V úterý 16. dubna vystoupí v pražském prostoru NoD francouzský tanečník, performer a choreograf Serge Ambert, který přiveze svůj nejnovější projekt Šepoty těl (Souffle aux Corps), na němž spolupracoval s vynikajícím akordeonistou Arnaudem Methivierem. Serge Ambert nebude v České republice poprvé; naposledy vystoupil v roce 2010 právě v NoD se svým projektem Jako skok do oblak. Představení Šepoty těl je rovnocenným dialogem tanečníka a akordeonisty, kde se „potkává lidský dech s dechem hudebního nástroje,“ jak slibuje program. Vstupenky na představení v ceně 280 Kč a 180 Kč jsou v předprodeji v síti Ticketportal, SMS Ticket nebo na pokladně v NoD.
Projekt Šepoty těl je prvním mezinárodním projektem, který se bude prezentovat v dramaturgii Teatra NoD v letošním roce. Serge Ambert i tentokrát přijíždí na pozvání šéfdramaturga Adama Halaše: „Serge znám už téměř deset let. Jeho tvorba mě vždy zajímala; Serge není pouze vynikajícím tanečníkem, ale i velmi inteligentním choreografem, který jde do hloubky témat. Je tanečník-filozof. Jeho choreografie jsou velmi živé a překvapivé, nikdy nejsou prvoplánové. Čekal jsem na to, až vytvoří projekt, který by přímo zapadl do prostoru NoD, který přesáhne rámec taneční choreografie a kde bude i větší prostor pro improvizaci. Jeho projekt Šepoty těl je čistým multižánrovým dílem, které přímo charakterizuje i dramaturgii Teatro NoD. Serge je podle mě jeden z nejoriginálnějších tanečníků a choreografů v Evropě.
Tanečník a choreograf Serge Ambert zahájil svoji uměleckou dráhu u divadla. Poté tančil na scéně baletu Opery v Lyonu a se souborem Ris et Danceries. Účinkoval také v choreografiích Andy Degroata, Jeana–Clauda Gallotty, Jacqua Fargearela a Frédérica Lescura. Od roku 1993 působí se skupinou Christine Bastin nejen jako tanečník, ale také jako asistent choreografie a režisér hudební složky. V roce 2001 vytvořil sólové dílo La Sentinelle / Hlídka. Serge Ambert je autorem choreografie pro osm českých tanečnic Cestou s ní, která měla premiéru v Praze v roce 2003 a o rok později se prezentovala v rámci festivalu Česká taneční platforma. Serge Ambert navštívil Českou republiku se svými projekty již několikrát, se svým nejnovějším projektem Šepoty těl přijíždí však poprvé. V současnosti působí Serge Ambert v tanečním a pohybovém souboru Les alentours rêveurs, jehož je zakladatelem.
Šepoty těl je hudebně-tanečně-divadelní představení dvou výrazných uměleckých osobností - tanečníka Serge Amberta a akordeonisty Arnauda Méthiviera. Je to putování dvou umělců, kteří se setkávají v improvizaci plné citu a emocí související s časem a místem, v němž hrají, s diváky, kteří jsou přítomni, a s jedinečností každého provedení. Představení je hudební a taneční cestou, na níž jsou tělo a zvuk v neustálém dialogu, který si pohrává s dechem lidským i tím akordeonovým.
Představení je postaveno na symbiotickém vztahu člověka a nástroje. Hudba je nedílnou součástí tohoto projektu. Jejím autorem je známý akordeonista Arnaud Methivier, který k tomu podotýká: „Hudbu jsem začal skládat ve vlaku během cesty. Z jízdy vlaku a ubíhání krajiny za oknem jsem získal nepřetržitý, pevný rytmus a kadenci. Tímto jsem se vlastně poprvé přiblížil tanečnímu světu. Navíc okno vlaku je během jízdy nádherné zrcadlo současného života v pohybu a mně se moc líbilo vkládat tento pohyb do hudby. Má hudba se tím stávala přirozeně taneční. V mé hudbě je rytmus nejdůležitější. Kdo vyjadřuje rytmus, vyjadřuje tanec.Videoukázka z projektu Les Blessures volontaires  Videoukázka ze sólového projektu Comme un Bond en plein Ciel Zdroj: NoD

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: