Global Water Dance 2019 proběhne na Střeleckém ostrově

Global Water Dance 2019 proběhne na Střeleckém ostrově

Global Water Dance 2019 proběhne na Střeleckém ostrově

Tanečníci na všech kontinentech budou tančit na počest vody, aby podpořili opomíjené iniciativy různých nadací a neziskových organizací vedoucí k její ochraně. K akci se připojí také Česká republika, Global Water Dances 2019 proběhne 15. června 2019 na pražském Střeleckém ostrově. Praha se tak připojí k více než 120 místům celého světa.

Choreografové připravují tance u řek, jezer, na pobřeží, v parcích, bazénech a na dalších místech souvisejících s touto vzácnou tekutinou. V Praze se bude tančit na Střeleckém ostrově u Vltavy v choreografii Reny Milgrom. Skupina 16 tanečníků se na událost připravuje od začátku dubna 2019.

Jejich vystoupení doprovodí stejně jako v minulých letech živá hudba perkusionistů v podání Hearna Gadboise, Tomáše Kerleho a dalších. V uměleckém týmu jsou také režisérka Hana Strejčková a dramaturgyně Kateřina Molčíková, které spolu s choreografkou vytvářejí umělecký koncept celé události.

Popularita akce roste. Letošní Tanec pro vodu bude podle slov umělecké ředitelky GWD Vannii Ibarguen největší událostí od roku 2011, kdy idea vznikla. Hlavním tématem je letošní motto Spojených národů „Vodu pro všechny“ a šestý cíl udržitelného rozvoje – zajistit dostupnost vody pro všechny až do roku 2030.

Jednotlivé choreografie propojí geografii vybraného místa s jeho specifickou atmosférou, environmentální problematikou konkrétní země a voláním po činu skrze individuální uměleckou tvorbu. Představení jsou zdarma. V jejich závěru se diváci mohou připojit k tanečníkům a společně s nimi si zatančit. Tance pro vodu budou po celém světě natáčeny a zpřístupněny online.

„Aniž bychom kohokoliv přehlédli, musíme mnohem víc soustředit naše úsilí směrem k začlenění lidí, jejichž varování bylo dosud bagatelizováno nebo přehlíženo,“ říkají choreografové, tvořící své jedinečné site – specific tance.

Záměrem účastnících se umělců je spojit se do budoucna s environmentálně vzdělávacími organizacemi skrz panelové diskuse, vědecké nebo ekologické semináře, přednášky, sdílení petic a pořádání akcí.

V Americe patří mezi partnery Tance pro vodu množství ekologických agentur, včetně New York City Department of Park and Recreation, iniciativa Světového ekonomického fóra Thirst, Centrum pro Globální Environmentální vzdělávání (Center for Global Environmental Education ), nezisková organizace Surfrider Foundation a mnoho dalších.

Idea Global Water Dances se zrodila v Labanově institutu pohybových studií Laban/Bartenieff Institute of Movement Studies (LIMS) v New Yorku. Síť tanečníků a choreografů LIMS rozptýlená po celém světě si dává za cíl kultivovat novou generaci společensky uvědomělých umělců, kteří tančí, aby aktivovali péči o naši planetu a lidstvo na ní žijící. Tanec je v jejich pojetí mocný kanál spojující lidské bytosti, a které zviditelňuje to, co není vidět. V České Republice jej zastupuje choreografka, tanečnice a taneční terapeutka Rena Milgrom, která k realizaci letošní choreografie přizvala divadelní režisérku Hanu Strejčkovou a dramaturgyni Kateřinu Molčíkovou, s nimiž ji pojí dlouholetá umělecká spolupráce.

Zdroj: Tisková zpráva

Témata článku

Global Water DanceRena Milgrom

Střelecký ostrov

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: